Kumkuatın Faydaları Nelerdir? Kumkuat Nelere İyi Gelir?

Kumkuatın Faydaları Nelerdir? Kumkuat Nelere İyi Gelir?

Kumkuat oldukça faydalı bir meyvedir. Çincede “altın portakal” anlamına gelmektedir. Kumkuatın bir diğer adı da kamkatdır. Kumkuat kabuğu ve çekirdeği ile birlikte yenebilen bir meyvedir. Tatlılarda, salatalarda ve yemeklerde kullanılabilir. Reçeli, marmelatı, hatta turşusu bile yapılabilir. Turunçgillerden olan kumkuat C vitamini açısından çok zengir bir meyvedir. İçerdiği mineraller açısından da pek çok hastalıktan korur. Kumkuat aynı zamanda güçlü bir antioksidandır. Kumkuat bağışıklık sistemini de güçlendirir. Kötü huylu kolesterolün düşmesine yardımcı olarak diyabeti dengelemede önemli rol oynar. Kalori miktarı bakımından çok düşük kaloriye sahip olduğu için zayıflamak için diyet yapanlar için de ideal bir atıştırmalık ara öğün olarak kullanalılabilir.

Kumkuat şekil olarak üzümden biraz büyük, turuncu renginde tatlı-ekşi arası portakal ve mandalinanın karışımında bir meyvedir. Turunçgiller ailesinden olan bu meyvenin ağacının yüksekliği dört metreyi aşmaz. Bodur ağaçlarda yetişmektedir. Kumkuat meyvesinin ana vatanı Çin’dir. Ülkemizde Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde Kumkuat yetişebilmektedir.

Kumkuat’ın birden fazla ismi vardır. Bunlar arasında kamkat, altın portakal ve süs mandalinası vardır. Zengin vitamin ve mineral kaynağı bir meyvedir. Oldukça lezzetli ve şifa bakımından da zengin bir meyvedir.

Kumkuatın Sahip Olduğu Besin Değerleri

Bağışıklık sistemini destekleyen bir çok bileşik ve vitamin içermektedir. Bunların başında turunçgillerden olması nedeniyle C vitamini başta olamk üzere, A vitamini, kalsiyum, manganez, demir ve bolca diyet lifi yer almaktadır. Sahip olduğu düşük kalorinin yanı sıra az miktarda da B1, B3, B6, B5, B9 ve E vitaminlerine sahiptir. Bakır, çinko, potasyum, magnezyum ve selenyum minerallerini içermektedir. Kumkuat ayrıca omega-3’de içermektedir.

Kumkuatın Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir?

Sahip olduğu antiosidanlar ve vitaminler nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden soğuk algınlığı, öksürük, grip, nezle gibi hastalıklara karşı koruyucu görevi görmektedir. Ayrıca enfeksiyon gelişimini önlemektedir. Mevcut enfeksiyonlara karşı da mücadeleyi desteklemeye yardımcı olur.

Kumkuat üzerinde yapılan araştırmalar, içerdiği bileşiklerin bir çeşit lenfosit hücresi olan doğal öldürücü hücrelerin uyarılmasına yardımcı olmasından kaynaklı olarak enfeksiyonlara karşı etkili bir besin olduğunu göstermiştir. Kumkuatın kabuğuyla birlikte tüketilmesi enfeksiyonlara karşı vücudun güçsüz kalmasını engeller.

Kumkuat Kanser Önleyicidir

Antioksidan özelliği nedeniyle kanser riskini düşürmektedir. İçinde yer alan bitkisel bileşikleri nedeniyle tümör hücrelerini yok ettiği gözlemlenmiştir.

Kumkuat Şeker Hastalığını Dengeler

Kumkuat bağışık sistemi üzerinde ki etkisi nedeni ile diyabetin dengelenmesine yardımcı olmakta ve ayrıca açlık kan şekerini düşürmektedir. Diyabet hastalarında kimi zaman yaşanan tatlı krizlerini önlemektedir.

Kumkuat sahip olduğu yüksek miktarda lif sayesinde mide-bağırsak sistemini hareketli tutmaya ve sağlıklı bir sindirime yardımcı olmaktadır. Kabızlık, hazımsızlık, gaz gibi şikayetlere iyi gelmektedir.

Bir cevap yazın