Sağlıklı ve Kalıcı 7 Günlük Diyet Listesi

Birkaç kilo fazlanız olduğunu mu düşünüyorsunuz? Vücut ağırlığınızı; BKİ (Beden Kütle indeksi) ile değerlendirebilirsiniz. Kilonuzu (kg cinsinden), boyunuzun karesine (cm cinsinden) bölün. Bulduğunuz rakam 18,5-25 kg/m2 arasındaysa sağlıklı kilodasınız, 25-30 kg/m2 arasındaysa fazla kilolusunuz, 30 kg/m2’nin üzerindeyse şişmansınız. Bu kilolardan kurtulmak için sağlıklı ve kalıcı diyet yapmanız gerekiyor. Peki, sağlıklı ve kalıcı diyet nasıl yapılır? Sağlıklı ve kalıcı diyet çeşitleri nelerdir? Diyetisyen Ceren İşeri’den 7 günlük sağlıklı ve kalıcı diyet listesi…

KİLO VERMEK İÇİN NEREDEN BAŞLAMALI?

Diyelim ki fazla kilolusunuz, peki nereden başlamalısınız? Uzman olsun olmasın herkes size çeşit çeşit tavsiyelerde bulunurken neyi tercih etmelisiniz? Aslında bu noktada tek bir doğrudan bahsetmek çok mümkün değil. Pek çok yeme modeli sizin için doğru olabileceği gibi, bir başkası için doğru olanın size zarar verebileceğini de akılda tutmak gerekiyor…

Dolayısıyla; öğün saatleri, sevdiğiniz/sevmediğiniz yiyecekler, boyunuz, kilonuz, kullandığınız ilaçlar, belirlenen hedefler (kan şekerinizi kontrol etmek/ kolesterolünüzü kontrol etmek/ tansiyonunuzu düzenlemek veya sadece birkaç kilo vermek), alışkanlıklarınız gibi pek çok faktör göz önünde bulundurulmalı, kanıta dayalı bazı sınırlandırmalar yapılmalı ama bunları yaparken de yeme zevkinden tamamen mahrum kalmamalısınız.

KİŞİYE ÖZEL YEME MODELİ

Önce ‘diyet’ kelimesinden vazgeçerek başlayalım. Aslında ‘sağlıklı beslenme’ yani kişiye özel ve sürdürülebilir şekilde planlanmış bir yeme modeli benimsemek hedeflenen kiloya erişmenin ve korumanın en etkili yoludur.

Kahvaltı etmeli misiniz? Saat kaçta yemelisiniz? Peki ne yemelisiniz? Bu sorunun cevabı güne kaçta başladığınıza ve ne yemeyi sevdiğinize göre değişir.

İŞTE GÖBEK ERİTEN DÜZ KARIN İKSİRİ
KAHVALTI, ARA ÖĞÜN, ÖĞLE VE AKŞAM YEMEKLERİNDE NE YAPMALI?

Peki ara öğün yapmalı mısınız? Öğün aralarında acıkıyorsanız veya ara öğün yapmadığınızda bir sonraki öğünde fazla kaçırıyorsanız ya da atıştırmalardan keyif alıyorsanız, evet o zaman ara öğün yapmalısınız!

Öğle ve akşam yemeğinde ne tercih etmelisiniz? Aslında en doğrusu besin çeşitliliğini sağlamalı ve tabağınızı gökkuşağı renkleriyle doldurmalı, mümkün olduğunca, her besin grubundan tüketmeye gayret etmelisiniz. Tabağınızın yarısını posadan zengin sebze-meyve grubu ile doldurmalı, 1/4 ‘üne et/tavuk/balık gibi protein grubundan bir besin seçmeli, diğer ¼’üne ise çorba/bulgur veya ekmek gibi tahıl grubundan bir tercih eklemelisiniz. Yemeğinize göre, menünüze 1 bardak ayran/yoğurt/cacık da ilave edebilirsiniz. Çeşitliliği sağlarken porsiyon ölçülerini de küçültmeli, ufak tabaklar kullanmalısınız. Her lokmayı iyice çiğnemeli, her lokmadan sonra çatalı- bıçağı elinizden bırakmalısınız.

PİŞİRME ŞEKLİ ÇOK ÖNEMLİ

Tabi bu sağlıklı seçimlerin, doğru hazırlama/pişirme şekli ile desteklenmesi gerektiğini de unutmamalısınız! Haftada 2 kez balık yemek çok sağlıklıdır ama o balık kızartılarak pişirildiyse fazlaca yağlı, dolayısıyla çok da sağlıklı olmayacaktır veya salata sağlıklı bir tercihtir ama ona koyduğunuz çok yağlı bir sosla sağlıklı olmaktan uzaklaşacaktır. Yağ ,tuz gibi lezzet vericileri baharatlarla değiştirebilir, yeni tatlar yaratmayı deneyebilirsiniz.

ARALIKLI ORUÇ DİYETİ NEDİR? NASIL YAPILIR?
TÜM BUNLARA RAĞMEN KİLO VERMEKTE ZORLANIYOR MUSUNUZ?

Tüm bunlara rağmen kilo vermekte zorlanıyorsanız, içecek tercihlerinizi de gözden geçirmelisiniz. Soğuk kış günlerinde şekersiz çay, kahve, bitki çayları iyi birer tercih olabilir. Diğer taraftan kahveye bolca şeker, krema veya şekerli şuruplar eklemek veya salep, boza gibi kış lezzetlerini çok sık ve/veya büyük porsiyonlarda tüketmek direnen kilonuzun sebebi olabilir.

YEMEK SONRASINA DİKKAT!

Yemek sonrası yapılacak tercihlerde de dikkatli olmalı, tatlı yerine, meyve gibi daha düşük kalorili besinleri seçmelisiniz. Beslenme programınızda yer alması koşuluyla elbette ara sıra tatlı da menüye eşlik edebilir.

Planlı olmak ve yemek menüsünü önceden yapmak da kilo vermenizi kolaylaştıracak ve hatta hafta boyu egzersize zaman ayırmanıza katkıda bulunacaktır.

Sağlıklı tercihler yaptığınız ve yeme keyfini kaybetmediğiniz, en önemlisi de ömür boyu sürdürebileceğiniz bir beslenme modeli edinmeniz dileğiyle …

Bir cevap yazın