Yüzdeki Kızarıklıklar Neden Olur, Nasıl Geçer?

Yüzde oluşan kızarıklık, birçok nedene bağlı olabilir, ancak tek bir sonucu vardır: Seni olduğundan daha utangaç, sinirli ya da stresli göstermesi… Peki, bu duygu durumlarından herhangi birinin etkisi altında değilken yüzündeki kızarıklık ve yanmanın sebebi ne olabilir?

Aslında çok daha fazla merak uyandıran şu soruyu da sormak gerekiyor: Yüzde kızarıklık neyin belirtisi? Öncelikle bu tarz bir cilt sorunu yaşıyorsan her şeyden önce sorunun kaynağını öğrenebilmek için mutlaka bir dermatolog tavsiyesi almanı öneririz. Yalnızca bu konuda uzman bir kişi, sorunun kaynağını bulur ve sana en uygun tedaviyi önerir. Bu nedenle yüzündeki kızarıklıkların nedenini arıyorsan ilk iş olarak dermatoloğa görünmeni tavsiye ederiz.

Dermatolog görüşü aldıktan, sorunun kaynağını bulduktan sonra da dermatoloğuna da danışarak tedavine ek, özel cilt bakım ürünleri kullanmaya başlayabilirsin.

Yüz Kızarıklığı Neden Olur?

Gelelim yüz kızarıklıklarının nedenlerine! Cilt hassasiyeti, yüzdeki kızarıklık ve yanmanın sebeplerinden en yaygın olanıdır. Hassasiyet, aynı zamanda bu durumun bir sonucudur. Cilt bariyerinin ince olmasından kaynaklanan bu sorunun yanı sıra, ciltteki yanma ve kızarık görünümün başka sebepleri de olabilir. Bunlar şöyle sıralanabilir:

Alerji
Bakteri ve parazitler
Sıcaklık değişimleri
Aşı veya ilaçlar
Alkol kullanımı
Aşırı stres
Şeker hastalığı
Hormonal değişimler (Ergenlik, Hamilelik, Menopoz vb.)
Duygusal baskı

Karsinoid Sendrom (Karaciğerde ortaya çıkan bir çeşit tümör)

Yüzde çıkan kızarıklıklar, senin de gördüğün üzere basit bir cilt problemi olmaktan öteye geçebiliyor. Bu nedenle söz konusu sorunların tespitine yönelik doktora görünmeni tavsiye ediyoruz. Tabii ciltteki kızarıklığın geçici nedenleri de olabiliyor. Bunları ise hepimizin bildiği üzere aşırı baharat tüketimi, kimyasal ürünlerden dolayı tahriş ve ağda gibi işlemler olarak saymak mümkün. Ancak yüz kızarıklığı kronik hale geldiyse, bunun açıklaması rozasea (gül hastalığı) olarak yapılabilir.

Gül Hastalığı Nedir? (Rozasea Nedir?)

Rozasea hastalığında yüzdeki sıcaklık ve kızarıklığa; yanma, şişlik ve iltihaplı sivilceler de eşlik edebiliyor. Kızarık görünüm başta belirip yok olsa da hastalığın ilerleyen safhalarında kalıcı hale geliyor. Önce yanak bölgesi, sonrasında ise alın ve buruna yayılan bu durum; gözlere ilerleme riski de taşıyor. Belli veya tek bir nedeni olmayan gül hastalığı, yukarıda bahsi geçen nedenlere bağlı olarak gelişiyor. Açık tenlilerde ve orta yaşı aşkın kişilerde daha fazla görülen bu durum, erken teşhis edildiğinde kontrol altına alınabiliyor.

Bir cevap yazın