Karaciğer Yağlanması Nasıl Geçer?

Hatalı beslenme, hareketsiz yaşam, fazla alkol ve kola tüketimi sonucunda karaciğer yağlanması meydana gelir. Önlem alınmadığı takdirde karaciğer yağlanması çok ciddi hastalıklara sebep olabilir: Depresyon, obezite, cilt bozuklukları gibi… Ancak, merak etmeyin Türkiye’nin en sağlık portalı ‘Diyete Başlıyorum’ olarak size karaciğer yağlanmasına karşı öneriler sunuyoruz. Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger karaciğer yağlanması hakkında merak edilenleri açıklıyor.

Karaciğer yağlanmasına ne iyi gelir?

Karaciğer yağlanmasına özel beslenme planı oluşturmak faydalıdır. Karaciğeri temizleyen besinler, hem kilo vermeyi hem karaciğer yağlanmasının azalmasını sağlar. Bu besinleri her öğünde tüketerek sağlığınızı ve kilonuzu yeniden kazanabilirsiniz

Sarımsak, soğan, enginar gibi beyaz renkli sebzeler

Başta sülfür içeriği yüksek olan soğan ve sarımsak olmak üzere beyaz renkli sebzeler, karaciğer yağlanması tedavisinde çok önemlidir. Sülfür maddesi karaciğer yağlanmasına neden olan kimyasal maddelerin karaciğer hücrelerinden uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Ayrıca enginar, karaciğer detoksunu en iyi sağlayan beyaz sebzelerden biridir.

Süt, peynir, yoğurt gibi yağsız süt ürünleri

Hem kilo vermek hem karaciğer yağlanmasını gidermek için süt, peynir, yoğurt gibi yağsız süt ürünleri almak faydalıdır. Süt grubu besinleri tüketmek, vücudun ihtiyacı olan protein alımına destek olur. Miktarda aşırıya kaçmamak gerekir. Süt ürünlerini yağsız tercih etmek gerekir.Her gün 2 fincan tarçınlı süt içmek karaciğer sağlığına iyi gelirken ayda 4 kiloya kadar yağdan kaybetmenizi sağlar.

Böğürtlen, üzüm ve yaban mersini gibi mor renkli meyveler

Antioksidan açısından zengin olan meyvelerin tüketilmesi meydana gelmiş olan karaciğer fonksiyon bozukluklarını giderir. Karaciğer yağlanmasına neden olan toksinlerin vücuttan uzaklaştırılması için koyu mor renkteki kiraz, böğürtlen, kızılcık, mor üzüm ve yaban mersini gibi mor meyveler ara öğünlerde tüketilmelidir.

Tam buğdaylı tahıllar

Dengeli tüketildiği takdirde tam buğdaylı ekmek, yulaf kepeği, çavdarlı gevrek gibi kompleks karbonhidrat bakımından zengin tahıl grubu besinler karaciğer yağlanmasına iyi gelir. Aynı zamanda liften de zengin olduğundan kabızlık ve sindirim sistemine faydalıdır. Her gün uygun miktarlarda tüketilmelidir. Örneğin, kahvaltıda 1-2 dilim tam tahıllı ekmek yiyebilirsiniz.

Fasulye, börülce, mercimek gibi kurubaklagiller

Bitkisel protein ve lif içeriğinin yüksek, doymuş yağ içeriğinin düşük olması bakımından kurubaklagiller karaciğer yağlanmasına karşı tüketilmesi gereken besinlerdendir. Haftada 2 kez kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi kurubaklagil yemeği tüketmeye özen gösterilmelidir. Bu besinler ekonomik ve sağlıklı zayıflamak için yardımcı olur.

Bir cevap yazın