Karaciğeri Temizleyen Besinler

Karaciğeri temizleyen besinler günlük beslenmenizde daha çok yer alırsa, hem sağlığınızı koruyabilir hem de kilo verebilirsiniz. Kalorisi düşük, besin değeri yüksek karaciğeri temizleyen besinler ‘Diyete Başlıyorum’ haberinde!

Elma

Elma pektin adlı bağırsaklar için son derece yararlı bir lif içeriyor: atıklara eşlik ederek bağırsakları temizliyor ve yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlıyor. Ayrıca barındırdığı “quercetin” adlı bir flavonoid pigmenti sayesinde damarları kolesterol birikimine karşı koruyor ve kanın glisemik oranını kontrol etmeye yardımcı oluyor.

Limon

Güne bir bardak limon suyu karıştırılmış suyla başlamak, karaciğeri temizleyen en iyi kürlerden biridir. C vitamini içeriği ve “limonene” ve sitrik asitin eş zamanlı olarak bulunması sayesinde safra kesesini uyararak yağ ve alkol sindirimini harekete geçiriyor. Potasyum da içeren limon, böbreklerin çalışmasına yardımcı oluyor.

Kuru erik

Bağırsakları rahatsız etmeden besinlerin geçişini kolaylaştırmasını sağlayan en önemli etkeni, 100 gramında 7 gr kadar bulunan ve suda çözülen ve çözülemeyen cinsinden lifler. Barındırdığı glüsit yani şeker, bünye tarafından yavaşça emildiği için, kandaki şeker oranının ani artışının önüne geçiyor. Antioksidanları ise toksinlerden arındırmaya yardımcı oluyor.

Hindiba

Hem taze hem kurutulmuş olarak kullanılan hindiba, bağırsak geçişini kolaylaştıran lifler sağlıyor. Bu liflerin arasında “inülin” prebiyotik bir etki göstererek yararlı bakterileri çoğaltıyor. Hindibanın acımsı tadı safra kesesini uyarması ve sindirim salgılarının üretimine yol açması yönünden daha iyi bir sindirim sağlıyor.

Sarımsak

Dünyanın en faydalı besinleri arasında yer alan sarımsak, balık gibi içerisinde bazı ağır metaller barındıran besinlerin organizmadan atılmasına yardımcı oluyor. Ayrıca kükürt içeren türevleri sayesinde bağırsakları “kötü” bakterilerden arındıran güçlü bir antiseptik. Safra kesesinin safra salımını destekliyor. Her gün 1-2 diş sarımsağı pişmiş sebze ve salatalara ilave etmek yeterli…

Pancar

İsterseniz çorbasını yapın isterseniz salatanıza ekleyin ama mutlaka pancar tüketin. Neden mi? Pancara kırmızı rengini veren betalain maddesi, karaciğer fonksiyonlarını desteklerken, safra salgısını akışkanlaştırıyor. İçerisinde ayrıca “methionine” adlı, bedenin atıklardan arınmasını sağlayan bir amino asit içeriyor. Bu kök bitki hem kötü kolesterolün düşmesine, hem de iyi kolesterolün yükselmesini sağlıyor.

Brokoli, karnabahar, karalahana

Brokoli, karnabahar, karalahana gibi sebzeler antioksidan yönünden son derece zenginler (C vitamini, betakaroten, lutein, “zeaxanthin”). Bağırsakların temizlenmesi için gerekli lifleri temin edip, yararlı bakterilerin çoğalmasını sağlıyor. Karaciğeri toksinlerden arındıran bir madde içermesinden dolayı ona da yararı bulunuyor.

Bir cevap yazın