Sağlıklı Yaşam İçin Stresten Uzak Durun

Stres yönetimi ile sağlıklı yaşam ve başarılı işler üretmek mümkündür. stresle baş ederek hem beden hem ruh sağlığını koruyabilirsiniz. Bilindiği gibi stres tüm hastalıkların çıkış noktasıdır.

Stresin Sağlıklı Yaşam Üzerindeki Olumsuz Etkileri

Stresli iken vücut kasları gerilir. Stres altında kan basıncı ve kan şekeri yükselmektedir. Stres faktörleri ile solunum hızlanır. Stresin negatif etkilerinden biri vücuttaki dolaşım sistemini olumsuz etkileyerek damarlarda daralmaya yol açmasıdır.

Damarlar daralınca kandaki plazma (sıvı protein glukoz hormon) ve eritrosit (alyuvar sayısı ve kırmızı kan hücresi miktarı) yeteri kadar oksijeni doku ve organlara taşıyamaz. Organlara oksijen gitmezse başta kalp ve beyin olmak üzere tüm organlara aşırı yük binmeye başlar ve kısa ve uzun vadede organ yetersizlikleri veya hastalıklar görülür. Stresle baş etmek için şu yöntemleri denemelisiniz:

1-Sağlıklı Yaşam İçin Fiziksel Egzersizler Yapın

Stresle azalan oksijen miktarını fiziksel egzersizlerle tekrar çoğaltmak gereklidir. Düzenli yapılar yürüyüş koşu yüzme pilates gibi hareketler damarların oksijen taşıma kapasitesini arttırdığı için stres oluşumumu önler.

2-Sağlıklı Yaşam ve Hobi

Haftanın en az 1 gününü hobi saatine ayırın. Sanat, müzik, şarkı söyleme, çalgı çalma, resim, heykel, seramik, bisiklete binme, araba kullanma, tek başına dolaşma, doğa ve orman yürüyüşü, spor vs.. Kısacası ne olduğu fark etmez. Önemli olan sevdiğiniz bir uğraş bulmak ve o uğraşı istikrarlı biçimde devam etmektir. Stres atıcı etkinlikler ve ortamlar bulabilirsiniz.

3-Sağlıklı Yaşam İçin Meditasyon Yapın

Meditasyon ve gevşeme tekniklerini öğrenmek stresi azaltan başlıca faktördür. Meditasyon illa belirli kurallara bağlı olarak bir kişinin yönlendirmesiyle yapılan teknik değil. Kendi başınıza sakin kalamıyorsanız yönlendirmeli meditasyon yapın. Ancak günlük endişeden uzaklaştığınız, derin ve rahat düşünce biçimine geçtiğiniz her an meditasyondur. Hayatınızda düzenli olarak hafta 2-3 kez böyle meditatif anlar yaratarak meditasyon yapmış olursunuz.

Güneşin doğunu veya batışını izlemek meditasyondur.
Türk Sanat Müziği veya Klasik Batı Müziği dinlemek meditasyondur.
Doğanın içinde çimlere uzanıp gökyüzünü izlemek meditasyondur.

4-Nefes Alma Kapasitenizi Geliştirin

Akciğer kapasitesi gelişimi solunum sistemimi geliştirir. Nefesi yavaş alıp vermek bedeni ve ruhu dinginleştirir. Nefes teknikleri ile solunum hızının azalmasını sağlarsınız. Oksijen tüketiminin düşer ve eş zamanlı olarak kalp atışları yavaşlar. Otomatik olarak strese bağlı kalp rahatsızlıkları ve ritim düzensizlikleri önlenir.

5-Düzenli ve Dengeli Beslenin

Sağlıklı yaşamanın ve başarılı işler üretmenin en önemli koşulu uygun düzenli ve dengeli beslenmektir. Aşırı yağ, aşırı şeker ve fazla kalori çok kısa vadede mutluluk getiriyor gibi gözükse de uzun vadede stresi tetikler ve stresi arttırır. Aynı şekilde alkol ve sigara kısa vadede mutluluk getiriyor gibi gözükse de aslında yokluğunda stres yaratarak bağımlı hale getirmektir. Her türlü bağımlılık ve özgürlük hissinin ortadan kalkması stres kaynağıdır.

6-Zamanı Doğru Yönetin

Zaman yönetimi ve zamanı doğru kullanmak en önemli faktördür. İşleri yetiştirememe, kendine zaman ayırama gibi faktörler en büyük stres kaynağıdır. Planlı olmak, günlük haftalık aylık yapılacak işler listesi hazırlamak stresi azaltır.

Sağlıklı yaşam için dikkat edilmesi gereken en temel öğeleri uygulayarak çok daha mutlu bir hayat sürmek mümkündür.

Bir cevap yazın