D Vitamini Eksikliğinin Belirtileri

Uzun süren kış mevsiminden sonra güneş, artık ısıtan yüzünü göstermeye başladı. Bu da mümkün olduğu kadar D vitamini alabileceğimiz anlamına geliyor. Peki, sizce bu vitaminin eksikliği vücutta önemli sorunlara yol açabilir mi dersiniz? Aslında burada biraz kendimizi dinlemeyi öğrenmemiz gerekiyor. Yani vücudumuzda yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunda, aklımıza öncelikli olarak vitamin eksiklikleri gelmeli. D vitamini seviyesinin takibini de düzenli bir şekilde yaptırmak bir bakıma şart.

Beslenme terapisti Jackie McCusker’a göre, dünya nüfusunun neredeyse yüzde 50’si D vitamini eksikliğinden muzdarip. Üstüne üstlük D vitamininin Covid-19 üzerinde de ciddi etkileri mevcut. Hastaların takibini yaparak bir çalışmaya imza atan Chicago Üniversitesi tıp profesörü David Meltzer, sonucunda D vitamini eksikliği gösterenlerin Covid-19 pozitif çıkma olasılığının yüzde 77 fazla olduğunu ortaya koymuş. Aşağıda ise bu önemli vitaminin eksikliği sonucunda vücutta ne gibi değişimler gözlemlenebilir, bunları inceleyelim.

Sürekli yorgun hissetme

Eskiye nazaran dışarda pek fazla vakit geçiremediğimiz için, yorgunluğun hareket kaynaklı olmayabileceğini keşfetmeniz kısa sürecektir. Bu noktada da düşük D vitamini seviyesi ve enerji eksikliği arasında ise güçlü bir bağ bulunuyor.

Kemiklerde ağrı

Kemik sağlığı için D vitamini, olmazsa olmazlar arasında. Vücudun kalsiyum emilimini artırdığından, eksikliği durumunda kemik ağrıları baş gösterebiliyor.

Bağışıklık sisteminde zayıflık

D vitamininin en önemli görevlerinin başında, virüsler ve bakterilerle savaşabilmek için bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak geliyor. Eğer son zamanlarda soğuk algınlığı veya grip gibi hastalıklara daha sık yakalandığınızı fark ediyorsanız, sebebi D vitamini eksikliği olabilir.

Depresyon

Hali hazırda içinden geçtiğimiz zorlu süreç, ruh halimiz üzerinde pek de olumlu etkiler bırakmıyor. Şimdi bir de bunun üzerine D vitamini eksikliği eklendiğini düşünün. Zira D vitamini, sağlıklı beyin fonksiyonu için önemli olduğundan, yetersiz seviyelere düştüğünde depresyona sebep olabiliyor.

Saç dökülmesinde artış

Eğer saç dökülmesi problemi yaşıyorsanız, bir dermatoloğa gittiğinizde öncelikle sizden kan tahlili isteyecektir. Genellikle de yapılan tahlillerde D vitamini gözden kaçırılabiliyor. Ancak bu ihtimali ortadan kaldırmak adına D vitamini seviyesinin 50’nin üzerinde tutulması öneriliyor.

Bir cevap yazın