Ağız kokusu nasıl giderilir?
İnsan kendi ağız kokusunu fark etmeyebilir ancak konuştuğu insanlara sıkıntı verebilir. Sosyal hayatı ve sağlığı olumsuz etkileyen kötü ağız kokusundan kurtulmanın yollarını açıklıyoruz; okuyun ve hemen uygulayın.
Ağız kokusu günümüzde yaygın olarak görülen sosyal bir problem olarak adlandırılır. Genellikle mikroorganizma, besin ve epitel artıkların dil üzerinde birikmesi sonucunda kişinin farkında olmamasına rağmen çevresindekileri rahatsız edebilecek düzeyde ortaya çıkabilecek koku sorunudur. Tıp literatüründe halitozis olarak bilinen bu sorun hastalık olarak adlandırılmasa da, ağız ve diş hastalıklarının bir göstergesi olabilir. Bu nedenle patolojik ve fizyolojik olmak üzere incelenmesi ve gerekli tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesi gerekir.
Ancak günümüzde fizyolojik etkenli olarak ortaya çıkan ağız kokusu sorunun önlenmesi ve giderilebilmesi için bazı ipuçları yardımcı olabilir:
- Düzenli bakım
Ağız kokusu, besin artıklarının dil üzerinde birikmesi ve asit bileşenleri ile bakterilerin bir ürünü olarak ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle düzenli olarak diş bakımının yapılması gerekirken; Diş fırçası, diş ipi, ara yüz fırçası, ağız bakım suyu kullanımı ile beraber dil üstününde etkili bir şekilde fırçalanması ağız kokusuna neden olan bakterileri önleyerek, çeşitli diş hastalıklardan koruma sağlayacaktır. Bu nedenle özellikle ağız bakım suyu ve dil temizliği önerilmektedir.
- Diş ve dişetlerinin korunması
Diş çürükleri ve dişeti iltihaplanmaları ağız kokusu sorununa yol açan en önemli faktörlerdir. Bu nedenle bu sorunlara yol açan bakterilerin çoğalmasını ve ağız içindeki hakimiyetini sonlandırmak için diş hekiminize başvurmanız gerekir. Bakterilerin neden olduğu diş ve dişeti hastalıklarının tedavi edilmesi ile ağız kokusu sorunu da giderilecektir. Ayrıca diş yüzeyinde biriken bakteri plaklarından kurtulmak ve diş kontrollerinin yapılması için mutlaka düzenli olarak diş hekiminize başvurmanız ve diş bakımı hakkındaki tavsiyelerine dikkat etmeniz gerekir.
- Protez ve köprü tedavilerini kontrol ettirin
Ağız kokusu nedenleri arasında en sık karşılaşılan bir diğer durum ise, hatalı diş tedavileri ve gerekli bakımın yapılmamasıdır. Protezler doğal diş fonksiyonelliğine sahip ve ağız içinde işlevselliğini sürdüren aracılardır. Eğer gereken hijyen sağlanmamış ise özellikle eskimiş köprü ve protezlerin arasında besin artıklarının birikmesiyle ortaya çıkan bakteriler, ağız kokusu başta olmak üzere diğer dişeti hastalılarına davetiye çıkaracaktır. Bu nedenle düzenli diş bakımının yanı sıra, diş tedavilerinin ömrünün ve gerekli tedavi seçeneklerin değerlendirilmesi amacı ile diş hekiminize başvurmanız önerilir. Ağız kokusu sorunu yenilen protezler ve eksik olan diş tedavilerinin yapılması ile giderilecektir.