Çikolata ve çilek
Diyette çikolata yemek hakkında sorularınız neler? Diyette çikolata yenir mi, miktarı ne olmalıdır, diyette çikolata kaçamağı serbest mi? Çikolata hakkında merak ettiğiniz her şey, çikolata tarihinden sağlığa faydalarını araştıran bilimsel sonuçlara kadar fazlasıyla Diyete Başlıyorum sağlıklı yaşam portalında!
Çikolatanın tarihini öğrenelim
Önce genel kültür sahibi olalım ve çikolatanın tarihin öğrenelim, öyle değil mi? Kayıtlara geçen ilk çikolata üretiminin, milattan önce 1100 yılında olduğu düşünülse de 3000 yıldan uzun bir süredir, insanoğlunun çikolata tükettiği tahmin ediliyor.
Çikolatanın üretildiği kakaonun, damağımızda hoş bir tat bırakan çikolatayla pek ilgisi yok. Kakao çekirdekleri, doğal hâlinde oldukça acı ve çikolataya dönüşmek için uzun ve külfetli bir süreç yaşıyor. Yeni dünya halkları, yani Amerika’nın keşfinden önce bu kıtalarda yaşayan halklar, çikolatayı tatlı olarak değil, acı hâliyle tüketirlermiş. Günümüzde yediğimiz tatlı çikolatalar ise Avrupalılar tarafından üretilmiş ilk kez.
Çikolata yemeye çok geç başlamışız!
Ülkemizde ise çikolatanın geçmişi çok daha kısa. İlk kez bir İtalyan kâşifin Osmanlı topraklarında dostlarına ikram etmesiyle topraklarımıza giren çikolata 1909 yılına kadar Türkiye’de satışa bile sunulmamış.
Çikolatayla ilk tanışan Avrupalılar ve bu tadı onlardan öğrenen bizler, bu yeni ve ilginç bitkiye ve ondan üretilen çikolataya pek çok özellik atfetmişiz. Sağlığa faydalı olduğu, afrodizyak özelliği olduğu, antioksidan ve anti kanserojen özellikleri olduğu gibi pek çok iddia var çikolatayla ilgili. Ancak yüksek kalori değeri ve gelişen toplumlarda giderek yükselen obezite oranları yüzünden, çikolatanın ününe leke sürülmüş. Fakat, zararlı sandığımız pek çok gıdanın, uygun oranlarda tüketildiğinde faydalı olabileceği anlayışı, bilim dünyasını çikolata üzerinde araştırmalar yapmaya itmiş.
Çikolata sağlığa faydalıdır
Yapılan pek çok araştırma, çikolatanın, özellikle siyah çikolatanın, düşük miktarlarda tüketildiğinde sağlığa faydalı olduğunu ortaya koyuyor. Çeşitli hormonların salgılanmasını düzenleyerek sindirim sistemi, kalp damar sistemi ve ruh hâli üzerinde olumlu etkilere neden oluyor. Hatta çikolatanın, migrenden kaynaklı baş ağrılarını gidermekte dahi kullanılabileceğine dair umutlar var.
Birçok kültürde, karşı cinsten birine çikolata hediye etmek, kur yapmanın bir parçası sayılıyor. Belki de bu yüzden çikolatanın cinsel gücü arttırdığına yönelik bir inanış da var.