Göğüs Çatlaklarını Önleme ve Tedavi
Vücudunuzda çatlaklar oluşabilecek sadece birkaç yer vardır. Göğüsler maalesef bunlardan biri. Kadınların zamanla göğüslerinin üzerinde çatlaklar oluşması muhtemeldir.
Yakın zamanda göğüslerinizde kırmızı ve mor çizgiler fark ettiyseniz, panik yapmayın. Zararsızdırlar ve göğüsler üzerinde çatlaklara neden olabilecek birçok faktör vardır. Neyse ki, görünümlerini azaltmanın yolları var. Bu yazıda, göğüslerdeki çatlaklar ve bunları tedavi etme yolları ile ilgili her şeyi araştırdık ve sizin için derledik.
Göğüs Çatlakları Nasıl Görünür?
Göğüs çatlakları kadınlar arasında çok yaygın görülür. Göğüslerinizi yakından incelerseniz, uzun ve ince çizgiler veya daha geniş çizgiler bulabilirsiniz. Bunlara cilt çatlakları veya “stria distensae” ismi verilir.
Genellikle, ilk ortaya çıktıklarında kırmızımsı, morumsu veya pembemsi görünürler. Bunlar erken çatlak izleridir ve “stria rubra” olarak adlandırılır. Çatlaklar yaşlandıkça çizgilerin beyaza döndüğünü göreceksiniz. Bunlar eski çatlak izleridir ve “stria alba” olarak adlandırılır.
Hamilelik sırasında oluşan çatlaklar “stria gravidarum” olarak adlandırılır. Hamilelik sırasında büyüyen karnınız dışında göğüsleriniz, uyluklarınız, kalçalarınız ve kalçalarınız üzerinde çatlaklar da gelişebilir (1).
Göğüsler ve vücudun diğer bölümlerinde çatlakların oluşmasından çeşitli faktörler sorumludur.
Göğüs Çatlakları Neden Olur?
Çatlakların oluşmasına neden olabilecek faktörler şunlardır:
1. Ergenlik
Ergenler ergenliğe girdikten sonra vücutlarında hormonal değişiklikler yaşarlar. Hormonlardaki değişiklikler de fiziksel değişiklikleri tetikler. Ergenlik döneminde kızlar göğüs dokularında hızlı büyüme yaşayabilirler. Göğüsler geliştikçe, cildi gerer, bu da göğüsler üzerinde çatlaklara neden olabilir.
2. Hamilelik
Bu, göğüsler de dahil olmak üzere farklı vücut kısımlarında çatlakların ortaya çıkmasının en yaygın nedenidir. Çatlaklar genellikle gebeliğin son dönemlerinde gelişmeye başlar. Bebek büyüdükçe, yükselen östrojen seviyeleri süt kanallarının ve göğüslerin büyümesiyle sonuçlanır ve bu da çatlaklara neden olabilir.
3. Kilo Alma veya Kilo Kaybı
Ani kilo alımı da memelerde çatlaklara neden olabilir. Göğüsler yağ dokuları içerdiğinden, kilo alımı meme büyüklüğünde artışa neden olabilir. Bu cildi uzatır ve arkasında izler bırakabilir.
4. Meme İmplantları ve Ameliyatları
Göğüs büyütme cerrahisi de çatlakların gelişmesine neden olabilir (2). Bu ameliyatlar, bir implant yerleştirerek meme büyüklüğünü arttırmayı amaçlamaktadır. Yeni implantlar yerleştirmek ve göğüslerinizi yeniden konumlandırmak cildi gererek çatlaklara neden olabilir.
5. Genetik Faktörler
Bazı genler diğerlerine göre daha fazla çatlak oluşmasına yatkın olabilirler. Eğer ebeveynlerinizde bu tip çatlaklar çokça mevcutsa sizde de gelişmesi oldukça olasıdır.
6. Sağlık Koşulları
Altta yatan sağlık koşulları cildinizi çatlaklara karşı savunmasız bırakabilir. Marfan Sendromu, Cushing Sendromu ve diğer otoimmün durumlar gibi durumlarınız varsa, çatlaklar gelişebilir (3). Genellikle, doktorlar tedavi için kortikosteroidler reçete eder. Kortikosteroid kullanmak da çatlak gelişme riskinizi artırabilir.
Erken çatlaklar tedaviye iyi yanıt verir. Bunun nedeni taze olmaları ve cilt katmanının hemen altındaki kan damarları kolajen gelişimini teşvik eder, bu da görünümlerini iyileştirmeyi kolaylaştırır. Bu nedenle, çatlaklar geliştirdiyseniz, tedaviye mümkün olduğunca erken başlayın.