Bebeğinizin sağlıklı ve zeki olması için hamilelikte beslenme kurallarına uymalısınız. Özellikle, hamilelikte iş hayatına devam ediyorsanız, beslenme sizin için büyük önem taşıyor. Türkiye’nin en güvenilir sağlıklı yaşam portalı “Diyete Başlıyorum” olarak, kadın doğum uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir ile görüşüp hamilelikte beslenmenin püf noktalarını danıştık, sizlerle paylaşıyoruz.
Hamileler nasıl beslenmelidir?
Temel besin maddeleri olan et, yumurta, kuru baklagiller, süt ve süt ürünleri, sebze-meyve ve tahıllardan yeterince alınmalı, şeker ve yağ dengesi iyi ayarlanmalıdır. Şeker ve yağ miktarı yüksek gıdalar besleyici özellikleri düşük ve kalorileri çok yüksek gıdalar olduğu için sınırlı ölçüde tüketilmesi gerekir. Fındık ve ceviz gibi kuruyemişler de yüksek kalorili olmamaları ve antioksidan etkileri nedeni ile iş ortamında sınırlı olarak tüketilebilir.
Anne adayı günde kaç kalori almalıdır?
Anne adaylarının günlük kalori ihtiyaçları diğer kadınlara oranla 300 kalori daha fazladır. Kadınların normal beslenme düzenlerine hamilelikle birlikte 20 gram protein, 20 miligram demir ve 500 miligram kalsiyum eklenmelidir. 3 ana 3 ara öğün olmak üzere en az 6 öğün beslenilmelidir. Sıvı gıdaları ve özellikle suyu (günde 2 litre) gebelik öncesine nazaran daha fazla tüketmek gereklidir. Hamilelikte diyet yapılmaz ancak sağlıklı beslenmeye çok özen gösterilmelidir.
Hamilelikte çay ve kahve içilebilir mi?
Kahve ve çayın günde 2 fincandan daha fazla tüketilmemesi önerilir. Ara öğünlerde lifli ve kepekli besinler sindirim sistemi için faydalı olacaktır. Ara öğünlerde havuç, elma gibi meyve ve sebzeler rahatlıkla tüketilebilir. Doğal meyve suları da başka bir alternatif olabilir. Yine bu ara öğünler için süt, süt ürünleri ve sütlü tatlılar da rahatlıkla tüketilebilir.
Hamilelikte beslenme düzeni nasıl olmalıdır?
Çalışan anne adayları en düzensiz beslenen grubu oluşturur. Bunun nedeni, sabah alelacele bir şeyler atıştırılarak güne başlanması, öğlen işyerinde çıkan yemeğin isteğe göre değiştirilememesi ve istenmeyen yemeği yemek yerine yine başka şeylerle öğünün geçiştirilmesi ve akşama yorgun argın eve gelindiğinde yine acelece yemek pişirilmesidir. Haftada bir gün yapılan pazar kahvaltıları da dengesiz beslenmeye katkıda bulunur. Bunun çözümü ise sabah daha erken kalkıp evde sağlıklı ve dengeli bir kahvaltı yapmak, öğle yemeğini evden götürmek ve akşam yemeği için de eşten/aileden destek istemek olabilir.
Hamilelikte yasak yiyecekler nelerdir?
- Kola
- Meyveli soda
- Hazır meyve suları
- Hazır pasta, börek, kek
- Hazır çorba, konserve
- Aşırı tuzlu turşular
- Yağlı yemekler
- Kızartma yemekler