Laktoz süt ve süt ürünleri içerisinde yer alan bir disakkarit yani 2 şekerli bir karbonhidrattır. Laktoz intoleransı da laktoz içeren süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi sonucu kişide ortaya çıkan problemlerin görüldüğü bir hastalıktır.
Yalnızca insanlarda görülebilen bu hastalık süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi sonucunda sindirilemeyen laktozun ishal ve gaza neden olarak kişinin yaşam kalitesini büyük oranda azaltan bir hastalıktır. Laktoz intoleransı uzmandoktor.net aslında zararsız bir hastalıktır ancak ortaya çıkardığı belirtiler ile hastaları oldukça rahatsız eden bir hastalıktır.
Laktoz intoleransı tüm yaş gruplarında görülebilen bir hastalıktır ancak ortaya çıkardığı etkiler nedeniyle yetişkinlerde daha şiddetli seyreden bir hastalıktır. Laktoz intoleransı hastalığında etnik köken de büyük bir etkiye sahiptir. Özellikle Asya ve Afrika kıtasında yaşayan insanlar diğer insanlara oranla bu hastalık açısından daha risk altında bulunmaktadır.
Laktoz intoleransı hastalığı yıkıcı etkileri fazla olmayan ayrıca kolay bir şekilde uzak durulabilen bir problemdir. Hastalar süt ve süt ürünlerini tüketirken dikkatli olursa ve bu besinleri tüketmeden önce laktoz şekerini sindiren laktaz enzimi ilaçlarını alırsa hastalığın belirtileri en aza indirilebilmektedir.
Laktoz İntoleransının Belirtileri Nelerdir?
Laktoz intoleransında ortaya çıkan belirtiler ve bulgular bağırsakların laktoza maruz kalması sonucunda yaklaşık 2 saat sonra ortaya çıkmaktadır. Görülen bu belirtilerin şiddeti kişinin genel sağlık durumunda, kişinin ürettiği laktaz enziminin miktarına ve tüketilen laktoz şekerinin miktarına göre değişiklik göstermektedir. Laktoz intoleransı yaşayan kişilerde ishal, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, gaz ve şişkinlik gibi belirtiler ve bulgular görülmektedir.
Laktoz İntoleransının Nedenleri Nelerdir?
Laktoz intolerans iki şekerli olan laktoz disakkaritinin süt ve süt ürünleri yolu ile vücuda alınması ve tam olarak sindirilememesi sonucu ortaya çıkan metabolik bir hastalıktır. Bu metabolizma probleminin nedeni ise laktoz şekerini sindiren laktaz enziminin gastrointestinal sistem içerisinde yeterli miktarda bulunmamasıdır.
Tam olarak sindirilemeyen laktoz şekeri kalın bağırsağa ilerlediğinde kalın bağırsak florasında yer alan bakteriler tarafından parçalanır ve ortaya laktozun atığı olan sıvılar ve gazlar çıkar. Laktoz intoleransında görülen belirti ve bulgular da ortaya çıkan bu atıklar sonucunda görülmektedir. Laktoz intoleransı tedavi ve önlemleri de bu nedenlere göre belirlenmektedir.