Sürekli Acıkmanın Sebepleri

Sıklıkla acıkıyorsanız bunun bir problem olduğunu düşünüyor veya bu durumun size kilo aldırmasını engellemek istiyorsanız doğru yerdesiniz. Sizler için hazırladığımız yazımızda sürekli acıkmanın sebepleri ve sürekli açlık yaşamamak için neler yapılmalıdır? konularına değineceğiz. Yediğiniz gıdalardan ne derecede protein alıyorsunuz? Protein düzeninize göre sürekli açlık çekmenin önüne geçilebilmektedir. Acıktığınızda, mideniz büyüyebilir ve boş hissedebilir, baş ağrısı çekebilir, huzursuz ve sinirli hissedebilir ve hatta konsantre olamayabilirsiniz. Çoğu insan için tekrar acıkmadan önce öğünler arasında birkaç saat geçebilir, ancak bu herkeste geçerli değildir. Eğer gün içinde sürekli aç hissediyorsanız bunun birçok farklı sebebi olabilir. Ayrıca sizi tok tutan bazı yiyecekler ve yöntemler de var. Bu yiyeceklerin tüketimini arttırarak açlık hissinizi bastırabilirsiniz.

Yeterince protein alıyor musunuz?

Yeterince protein tüketmek iştah kontrolü için önemlidir. Protein, gün boyunca otomatik olarak daha az kalori tüketmenize yardımcı olan ve açlığı azaltan özelliklere sahiptir. Tokluk sinyali veren hormonların üretimini artırarak, açlığı uyaran hormon seviyelerini azaltabilir. (*) Yeterince protein tüketmiyorsanız da kendinizi gün içinde sürekli aç hissedebilirsiniz. Et, kümes hayvanları, balık ve yumurta, süt ürünleri ve kuruyemişler yüksek miktarda protein içerir.

Uyku düzeniniz var mı?

Yeterli uyku almak sadece beslenme düzeniniz için değil, genel sağlığınız için de son derece önemli. Yeterli uyku, iştahı uyarıcı hormon olan ghrelin’i düzenlemeye yardımcı olur. Uyku eksikliği, daha yüksek ghrelin seviyelerine yol açar, bu nedenle uykudan mahrum kaldığınızda sürekli aç hissedebilirsiniz. Eğer uyumakta güçlük çekiyorsanız, kendinize uyku için bir zaman belirleyin ve bu zamandan 1 saat kadar önce ılık bir duş alın. Su rahatlamanıza neden olarak vücudunuzu gevşetecektir. Ayrıca düşünceleri, stres ve endişeleri bir kenara bırakmak için duş esnasında Pure Line Duş Jellerinin birbirinden farklı meyve ve çiçek kokulu duş jellerini kullanmayı deneyin. Koku uykuya geçişişinizi kolaylaştırabilir.

Gün içinde yeterince su içiyor musunuz?

Su, cildinizi ve sindirim sisteminizi sağlıklı tutar. Bunun yanında oldukça doyurucudur ve yemeklerden önce tüketildiğinde iştahı azaltma potansiyeline de sahiptir. Susuzluk hissi, açlık hissi ile karıştırılabilir. Sürekli aç hissediyorsanız, sadece susadığınızı anlamak için bir veya iki bardak su içmek yardımcı olabilir.

Karbonhidrat çok mu tüketiyorsunuz?

Rafine karbonhidratlar yüksek oranda işlenmiş ve liflerinden, vitaminlerinden ve minerallerinden arındırılmıştır. Ekmek, makarna gibi beyaz un içeren gıdalar çok fazla karbonhidrat içerir. İçeriklerinde lif bulunmadığı için vücut bu gıdaları çok hızlı sindirir. Sindirim sonrası da açlık hissi yeniden ortaya çıkarak sürekli aç hissetmenizin başlıca nedenler arasına girer.

Yediğiniz gıdalar lif içeriyor mu?

Diyetinizde lif yoksa, sürekli aç hissedebilirsiniz. Çok miktarda yüksek lifli gıda tüketmek, açlığın iyi yönetilmesine yardımcı olur. Yüksek lifli yiyecekler midenizin boşalma hızını yavaşlatır ve sindirimi düşük lifli yiyeceklere göre daha uzun sürer. Yulaf ezmesi, keten tohumu, tatlı patates, portakal ve Brüksel lahanası gibi birçok farklı gıda, mükemmel lif kaynaklarıdır.

Çok fazla egzersiz yapıyor olabilir misiniz?

Sık egzersiz yaparak kalori yakıyorsanız, vücut bu kalorileri tekrar almak isteyebilir. Tabii bu durum yüksek yoğunluklu egzersizler için geçerlidir. Bu yüzden düzenli bir egzersiz rutini oturtmak genel sağlığınızın iyileşmesine de yardımcı olur.

Sıvı ile mi besleniyorsunuz?

Sıvı ve katı yiyecekler iştahınızı farklı şekillerde etkiler. Smoothie’ler, öğün yerine geçen içecekler ve çorbalar gibi çok fazla sıvı gıda tüketirseniz, daha fazla katı gıda yediğiniz günlere kıyasla daha sık acıkabilirsiniz. Bunun en önemli nedenlerinden biri de sıvıların midenizden katı yiyeceklerden daha hızlı geçmesidir. Bu sebepten daha hızlı bir sindirim gerçekleşir. Sık sık acıkmayı önlemek için diyetinize katı gıdaları da eklemeyi unutmayın.

Bir cevap yazın