Yağ bezesi yumuşak dokuda veya bağ dokusunda oluşabilen bir tümör çeşididir. Türkiye’de hemen hemen her 100 kişiden birisinde yağ bezesi bulunur. Yağ bezeleri diğer adı ile lipom genellikle genetik etki göstermektedir. Ailenizde babanız anneniz veya akrabalarınızda sıkça varsa sizde de görülme olasılığı yüksektir. Ayrıca kan değerlerinize baktırdıysanız ve trigliserid değerleriniz yüksek çıktıysa yağ bezesi oluşmasına daha elverişli bir bedeniniz var demektir. Trigliseridin yanı sıra diğer kan yağlarının yüksek olması da yağ bezesi oluşma şansını arttırır. Karaciğer, şeker ve lipid yağ metabolizması hastalıkları da oluşumda etkilidir. En çok yağlı yiyecekler, et yemekleri ve tatlılar özellikle göz çevresindeki lipomlara sebep olabilir.
Yağ bezesi nasıl teşhis edilir
Genellikle doktorlar yağ bezelerini elle muayene ederek bile teşhis edebilmektedir. Yağ bezesini kesin tespit edebilmek için gözlem ve görüntüleme araçlarından ve patolojiden faydalanmak gerekir. Ultrasonografi ve Manyetik Rezonans ( MR ) yanı sıra bağırsaktaysa endoskopi gerekebilir. Yağ bezesinden parça alınarak incelenir ve tanı konur. Ama yağ bezesinden parça almak yerine tamamını almak çoğu zaman daha mantıklıdır.
Yağ bezesi nasıl tedavi edilir
Yağ bezeleri bazı durumlarda bitkisel tedavi yöntemleri ile tedavi edilebiliyor. Bitkisel tedavi herkeste aynı etkiyi göstermeyeceği için kesin çözümün uzmanlara görünmek olduğunu da aklınızdan çıkarmayın.
Yarım su bardağı sirke ile bir su bardağı nar suyunu karıştırın. Oluşan bu karışımı pamuk yardımı ile yağ bezesi olan bölgelere ve çevresine sürün. Haftada 2 kere bunu uygulayın.
Bir bardak sirke içerisine 5-6 adet kuru erik koyarak yaklaşık 12 dakika bekletin. Daha sonra yumuşayan erikleri çıkartarak beze olan bölgelerin üstüne sürebilirsiniz.
Yağ bezesi hangi durumlarda ve nasıl alınır
Doktora gittiğinizde genellikle size yağ bezesinin bir zararı olmayacağı ve almak gerekmediğini söyleyecektir. Ama bazı kozmetik rahatsızlık durumlarında, bağırsak düğümlemesi yapması, bası veya ağrı yapması ve 5 santimetreden büyük olması durumlarında alınabilir. Göz kapağında ve göz çevrelerinde bulunan yağ bezeleri uzman kişiler tarafından operasyonla alınmalıdır yoksa iz kalma riski bulunur. Yağ bezelerinin vücut yüzeyinden alınma işlemi oldukça basittir. Alınacak bölge lokal olarak uyuşturulur ve küçük bir kesik açılır. Bu kesik içerisinden içerideki yumruyu dışarıya çekerek lipom alınmış olur. İşlem sonrası çok ağrı olmaz.
Yağ bezesi kanser habercisi midir
Lipomlar %99.9 iyi huylu tümörlerdir. Ama çok çok nadir olsa da bu yağ bezeleri, liposarkom adı verilen kötü huylu tümörlere de dönüşebilmektedir.
Yağ kistinin iyi huylu olduğu nasıl anlaşılır
Patolojik incelemeler sonucunda lipomun liposarkoma dönüşüp dönüşmediği anlaşılabilir. İyi huylu kistler yumuşaktır ve hızlı büyümezler. Kanserli kistler ise hızlı büyüler, acı verirler ve yumuşak olmazlar.