Yaz aylarının başlamasıyla herkeste aynı telaş aynı heyecan başlıyor… Özellikle kıyafetlerin incelmesi, deniz sezonunun açılması da bunları da beraberinde getiriyor. Kışın alınan kiloların hızlı bir şekilde verilmesini isteyen herkes popüler diyetlere başvuruyor. Peki nedir bu diyetler? Gerçekten sağlıklı mı, popüler diyetleri kimler uygulayabilir? Herkes popüler diyetleri yapabilir mi? Gelin bu soruların cevaplarını birlikte bulalım. İşte 2020 yılının popüler diyetleri…
INTERMİTTENT FASTİNG (IF) YANİ ARALIKLI ORUÇ DİYETİ
Şu ara herkesin çok uyguladığı yediklerimize değil daha ziyade öğünlerimizin saatlerine odaklanan bu diyette 2 tür yöntem bulunmaktadır: 16-8 ve 5-2.
16-8 diyetinde günün 16 saati hiçbir şey tüketilmez iken 8 saatinde (öğlen 12, akşam 8 arası) serbest tüketim söz konusudur.
5-2 diyetinde ise, haftanın arka arkaya olmayan 2 günü, günlük alınması gereken kalorinin yüzde 25’i alınmalıdır.
KİMLER BU DİYETİ UYGULAYABİLİR?
Bu diyeti tabi ki sağlık problemi olmayan kişilerin uygulaması daha doğru olacaktır. Diyabet ve tansiyon hastalarında günlük rutini bozacağı ve sağlığa zarar vereceği endişesinden denenmemelidir. Mide ülseri olanların açlık durumunda asit seviyesini artıracağından tercih edilmemelidir.
SERBEST VE YASAKLAR NELERDİR?
Şekerli ve işlenmiş gıdalar, paket yiyeceklerden uzak durulursa diyetin verimi artacaktır. Bunun yanında vitamin ve mineral kaybının yaşanmaması için sebze- meyve tüketimini ihmal etmemek gerekir.
YAN ETKİLERİ NELERDİR?
Uzun açlıklarda kas kaybı yaşanabileceği unutulmamalıdır. Kas kaybı olmaması için her gün kontrollü şekilde protein tüketimi olmalıdır. Spor faaliyetlerine yer verilmelidir. Beslenme süresinin düzeni sağlanamazsa vücuttaki hormon işleyişinin bozulmasına sebep olunabilir.
KETOJENİK DİYET
Özellikle ünlülerin sosyal medya hesaplarında karşılaştığımız bu diyette karbonhidratı neredeyse sıfıra indirip, yağ oranını yükselterek vücuttaki enerji sisteminde farklılık oluşturmayı hedefler. Ketojenik diyet, geçmiş zamanlarda belirli hastalıkların (epilepside nöbet atakları) tedavisinde kullanılırken şimdi zayıflama diyetlerinin trendi haline gelmiştir.
KİMLER KETOJENİK DİYETİ UYGULAYABİLİR?
Bu diyetin henüz bilimsel çalışmalarda kanıtlanabilir sonuçları olmamasına rağmen bazı kişiler tercih edebilmektedir. Ancak bu diyeti de yaparken mutlaka diyetisyen eşliğinde uygulanmalıdır. Çünkü ketojenik diyetlerin uygulamasında sakınca görülmeyen hastalarda kişinin tahlil sonuçları, idrardaki keton cisimciklerinin miktarı sonucunda belirli hesaplamalar yapılmaktadır. Aksi takdirde sağlık açısından olumsuz sonuçlar, kabızlık, metabolizma yavaşlaması, kan lipit seviyelerinde artış görülebilir. Ketojenik diyette karaciğere ağır bir yük oluşturulduğu için bu diyetleri yaparken kan tahlillerinde karaciğer enzim seviyeleri de kontrol edilmektedir. Özellikle emziren annelerde ve yoğun insülin tedavisi alan diyabetli hastalar ile yüksek kan basıncı tedavisi gören kişilerde bu diyet uygulanmaz.
SERBEST VE YASAKLAR NELERDİR?
Nişasta ve şeker bakımından zengin gıdalar, ekmek, makarna, pirinç, patates gibi karbonhidrat kaynakları bu diyette yer almaz.
Balık, et, tereyağı, yumurta, kuruyemişler ve sağlıklı yağlar (Hindistan cevizi yağı, avokado yağı, zeytinyağı) serbest yiyecekler arasında yer almaktadır.
Ketojenik diyet örneği-1;
Kahvaltı: 1 avokado, 2 dilim yağlı beyaz peynir, 5 adet ceviz ve sınırsız yeşil salata
Öğle: 200 gr pirzola, 1 avuç kırmızı orman meyvesi
Akşam: 150 gr haşlanmış hindi, yeşil yapraklı sebze ( 2 yemek kaşığı zeytinyağlı)
Gece: 1 avuç kabak çekirdeği
Ketojenik diyet örneği-2;
Kahvaltı: 2 adet tereyağında yumurta, 10 adet yeşil zeytin, domates salatalık
Kuşluk:1 avuç yer fıstığı
Öğle: 150 gr sotelenmiş tavuk, yeşil yapraklı salata ( 2 yemek kaşığı zeytinyağı + limon suyu)
Akşam: 1 kutu konserve ton balıklı salata
DUKAN DİYETİ
Fransız hekim Pierre Dukan tarafından hazırlanan bu diyette amaç protein alımını artırarak, karbonhidrat ve yağ alımını minimum düzeye indirmektir. Bu sayede vücuttaki yağ yıkımını hızlandırmayı hedefler. Atak, seyir, güçlendirme ve diyeti koruma evresi olmak üzere toplam 4 evreden oluşmaktadır.
Atak evresi; İlk aşama olan bu evre 1-10 gün arası sürmektedir. Yağsız olan etler bu evrede kullanılabilir. Amaç; hızlı ve fark edilebilir kilo kaybı sağlamaktır. Tuza dikkat etmek bu evrede önemlidir.
Seyir evresi; Yağsız protein alımına devam edilirken sebze tüketilmeye de başlanır. Kaybetmek istenilen her 1 kilo için 3 gün uygulanmalıdır.
Güçlendirme evresi; kaybedilen kilonun korunarak geriye kilo almaması amaçlanır. Protein kaynakları ve sebzelerin yanına meyvelerin de ilave edilmesiyle evre tamamlanır.
Koruma evresi; amaç, bu kalıcı kuralları artık hayatınıza entegre etmenizi sağlar. Haftanın 1 günü yine protein diyetine devam edildiği bunun yanında sporun da aktif olarak yapıldığı evreden oluşur.
Dukan diyeti, sıkı ve katı kurallarla beraber uygulanmalıdır. Serbestlikler katınca diyetler yarıda bırakılabilir. Bu da metabolizma sisteminde geri dönüşü imkansız değişiklikler meydana getirir. Bazı besin gruplarının yasak olmasından dolayı kişilerde vitamin ve mineral kayıpları da görülmektedir. Bu durumlarda suplementler kullanılabilir.
Günümüzdeki bazı popüler diyet örneklerinden bahsettik. Peki bizim tavsiye ettiğimiz diyetler hangisi? Akdeniz diyeti her zaman geçerliliğini koruyan ve sağlıklı beslenme ilkeleri göz önüne alınarak hazırlanmış diyettir. Sebze ve meyve tüketimini desteklerken aynı zamanda protein, yağ ve karbonhidrat ihtiyacını kişiye göre planlayan bu beslenmenin vücuttaki yararları çoktur. Tek tip beslenme yerine bütün besin gruplarının olduğu beslenme modellerini tercih ediniz!
Her zaman kişiye özgü olan, kişinin beslenme alışkanlıkları, ekonomik seviyesi, bireysel tercihleri de göz önüne alınarak bir beslenme uzmanı tarafından hazırlanan diyetleri tercih etmelisiniz. Diğer türlü vücudunuzda, organlarınızda ve hormonlarınızda zararlar meydana getirirsiniz. Kalıcı kilo vermek, sağlıklı beslenmek ve bunu hayatınıza uygulamak için mutlaka diyetisyenlerden yardım alınız.