Ayakta egzama oluşması, gün boyu ayağı saran çorap ve ayakkabıları en büyük kabusa dönüştürüyor. Hal böyle olunca yanıtı en çok merak edilen konu başlıkları da “Ayaktaki egzama neden olur?” ve “Ayaktaki egzamaya ne iyi gelir?” gibi sorular oluyor. Biz de ayak egzaması hakkında aklını meşgul eden tüm bu soruları ve daha fazlasını, senin için ayrıntılı bir şekilde yanıtladık.
Ayak Egzaması Nedir? Ayaktaki Egzama Belirtileri Nelerdir?
Öncelikle hangi egzama türü olursa olsun, vücudun hangi bölgesinde oluşmuşsa, bir uzman tavsiyesi almak şart! Böyle bir cilt problemiyle karşılaştığında da ilk yapman gereken bir dermatoloğa danışmak olmalı. Onun yönlendirmesiyle bu cilt probleminin esas kaynağını ve cilt sorununa çözümü bulabilirsin.
Vücudun herhangi bir yerinde belirebilen egzama; derinin kurumasına, kaşınmasına, kabarmasına ve su toplamasına neden olan bir hastalık çeşidini oluşturuyor. Yeterli önlem alınmadığında koruyucu bariyeri zayıflayan cilt, enfeksiyonlara da maruz kalabiliyor.
Birçok egzama türünün belli ortak işaretleri olmasına karşılık, bu hastalığın nedenleri tam olarak bilinmiyor. Bu hastalık kontrol altına alınabilmekle birlikte dikkat edilmediğinde tekrarlıyor.
Ayak Mantarı ile Ayak Egzamasının Farkı
Ayak egzaması da diğer bölgelerde olduğu gibi kuruluk, kaşıntı, kızarıklık, kabarcıklar, iltihaplanma ve deri kalınlaşmasıyla kendini belli ediyor. Bu durumun ayakta meydana gelmesi, mantar olasılığının daha yüksek görülmesine neden oluyor. Ancak ayak mantarı çoğunlukla parmak aralarında ve tırnaklarda görülürken, ayak egzaması ayağın tümünde ya da diğer farklı bölgelerinde görülüyor.
Koku da bu konuda ayırt edici bir özellik oluyor. Ayrıca ayak egzamasına mikroplar ya da mantarın sebep olduğu da biliniyor. Tabii sözü geçen enfeksiyonel durumlar da egzamayı tetikleyebiliyor.
Ayakta Egzama Neden Olur
Genetik yatkınlık, kimyasallar, giysiler, alerji, sıcak su, sabun ve toz gibi faktörler egzama oluşumuna davet çıkarıyor. Vücudun diğer bölgelerinde görülen egzamada, nem kaybına neden olan soğuk hava ve özellikle kış ayları etkili oluyor. Ancak ayaklar, genelde çorap ve ayakkabıdan dolayı daha az nem kaybediyor.
Buna göre; ayak egzamasının nedenlerini daha çok, vücuttan atılamayan toksinler ve havasızlık oluşturuyor. Bunun yanı sıra kullanılan kozmetiklerin, giyilen çorap ve ayakkabıların cildi rahatsız edici ve enfeksiyonları tetikleyici özelliklere sahip olması da ayak egzamasına yol açıyor. Tabii pedikür faktörünü de akıldan çıkarmamakta yarar var.
Oluşumuna Göre Ayaktaki Egzama Çeşitleri
Dishidrotik Egzama: Bu egzama, ayaklarda en sık görülen türü oluşturuyor. Avuç içi, ayak tabanları ve yanlarında görülen dishidrotik egzamada, ciltte kırmızı ve büyük lekeler oluşarak zamanla kalınlaşma ve çatlamalar görülebiliyor. Metallerle temas ve alerjik rinit, en büyük tetikleyici oluyor.
Kontakt Egzama: Çeşitli kozmetik ve kimyasal ürünler yoluyla meydana gelen bu egzama çeşidi; ayak spreyleri, ayakkabıda kullanılan kimyasallar ve benzeri nedenlerle ayaklarda görülebiliyor.
Gravitasyonel Egzama: Kan dolaşımına bağlı olarak sıklıkla yaşlılarda ve ayakta çalışanlarda görülen bu hastalık, hamile ve doğum yapmış kadınlarda da meydana gelebiliyor. Bacakların diz altı bölgesinde daha sık görülürken ayaklarda da oluşabiliyor.
Numuler Egzama: Genellikle eller, kollar ve bacaklarda görülen bu egzama çeşidinde ciltte 1-2 santimetre çapında yuvarlak egzama yaraları oluşuyor. Enfeksiyon nedeniyle gelişen ve ayaklarda da görülen bu tür, çok fazla kaşıntıya neden oluyor.
Asteatotik Egzama: Yaşlılarda daha sık görülen asteatotik egzamanın ayakta oluşma nedenlerini; derideki yağ-nem dengesinin bozulması, çok sık banyo yapılması ve fazla sıcağa maruz kalınması oluşturabiliyor.
Ayaktaki Egzama Nasıl Geçer
Ayakta oluşan egzamanın, ilerleyen zamanlarda tekrar ortaya çıkması muhtemel. Kısacası egzama tedavisi kesin çözüm sunmasa bile tekrarlanması engellenebilir. “Ayaktaki egzama nasıl çabuk geçer?” sorusuna karşılık, mevcut şikayetleri azaltmak ve en etkili egzama tedavisini sağlamak için ise şunların atlanmaması gerekiyor:
Egzama kremi edinilmesi,
Ayakların daima temiz ve nemli tutulması,
(Mümkünse egzamaya özel üretilen) pamuklu çorapların giyilmesi,
Kortizonlu ilaçların kullanılması,
Islak pansuman yapılması,
Lokal kortikosteroidli pomadların sürülmesi,
Kükürt ya da gliserin içeren sabunların tercih edilmesi ve
Doğru ayakkabı seçimi
Egzama bitkisel tedavi konusunda ise doğrudan bitkinin kendisini kullanmak faydalı olmayabilir. Ancak antiseptik özelliği bulunan Shea yağı, lavanta yağı, limon yağı, Hindistan cevizi yağı, badem yağı, çörek otu yağı, jojoba yağı, ardıç yağı, papatya yağı, melisa yağı, sardunya yağı, sandal ağacı yağı ve beyaz dut özü içeren ürünler bu konuda etki sağlayabiliyor.
Çok kuru ve atopiye eğilim gösterebilen cilde sahip Cildimveben editörleri olarak favori bakımlardan biri La Roche-Posay Lipikar serisi! Seride bulunan Lipikar Baume AP+M nemlendirici ciltteki kaşınma hissini yatıştırmaya ve tekrarlamasını önlemeye yardımcı olur. Lipikar Syndet AP+ yıkama jeli cildi nemlendirerek temizler. Böylece yatışmaya ihtiyaç duyan cilt yatışır, nemlenir, rahatlar.
Kurumuş, çatlayan ayaklar için de bir favorimiz var: Cerave Yenileyici Ayak Kremi! içeriğindeki salisilik ve hyalüronik asit ile cildi ölü deriden arındırıp yeniliyor. Bizim ayaklarımız bu kremle yumuşacık oldu diyebiliriz. 🙂