Eskiden sadece aydınlatma amacı ile kullanılan mumlar günümüzde dekorasyon ve ev içerisinde iyi enerji sağlamak gibi amaçlarla da sıkça kullanılır hale geldi. Farklı aromalara sahip kokulu mumlar ile ev içerisinde sıcaklık ve konfor yaratabileceğin gibi yanmadıkları zamanda da dekorasyonun için önemli parçalar olarak kullanabilirsin. Ancak mumların da bir ömrü olduğunu düşünürsek sürekli yenilemen gereken bu dekorasyon parçaları ekonomik olarak pek de cep dostu sayılmayabilir. Bunun için kendi çözümünü üretmek istersen edineceğin bir kaç malzeme ile düşük maliyetle, kolayca kendi mumlarını yapabilir, hatta dilersen sevdiklerine hediye edebilirsin. O zaman haydi kokulu mum yapımına başlayalım.
İhtiyaç Duyulan Malzemeler
Kendi mumlarını yapmanın bir başka faydası, nasıl bir ürüne sahip olduğunu bilmendir. Kokuya karşı duyarlıysan, dışarıda bırakabilirsin. Evindeki havayı olabildiğince temiz tutmaktan endişe ediyorsan, soya mumu kullanmayı seçebilirsin. Birçok farklı mum türü olmasına rağmen, hepsinin üç ana bileşeni vardır: balmumu, fitil ve bir kap.
Balmumu
Fitil
Kavanoz ya da dekoratif bir kap
Parfüm ve renk (isteğe bağlı)
Balmumu eritmek için tencere
Ne Tür Bir Balmumu Kullanmak İstediğine Karar Ver
Aralarından seçim yapabileceğin birkaç farklı balmumu çeşidi vardır.
Parafin mumu, mum yapımı için geleneksel balmumudur ve hala en popüler olandır. Yeni başlayanlar için iyidir çünkü hızlı erir, ucuzdur, kolayca renklendirilir ve kokuludur. Bununla birlikte, bu mum eritildiğinde yayılan kimyasalların bazı insanlar için tahriş edici olabileceğine dikkat edilmelidir.
Soya mumu, soya fasulyesinden yapıldığı, oldukça kolay temizlendiği ve kullanımı kolay olduğu için giderek daha popüler hale geliyor. Aynı zamanda çevre dostudur. Soya mumunun, diğer mumların çoğundan daha yavaş yandığı bilinmektedir. Balmumu tamamen doğaldır ve hava temizleme özelliğine sahiptir; ancak kokusu ve rengi o kadar iyi tutmaz. Uçucu yağlar genellikle balmumu ile çalışır, ancak balmumunun kendi hoş kokusu olduğunu unutmayın. Yanmış veya yarı kullanılmış ve bükülmüş eski mumları da kullanabilirsin. Eski mumları kullanmak, balmumunu geri dönüştürmek için harika bir yoldur. Tıpkı diğer balmumunu erittiğin gibi eritebilirsin.
Başlamadan Önce
Mumlarını yapmaya başlamadan önce, yaparken ve kullanırken güvenlik önlemlerini göz ardı etmemen gerektiğini unutma. Başlamaya hazır olduğunda, mumu nerede yapmaya karar verdiysen o alanı hazırlamalısın. Gazete veya örtü ile yüzeyi korumak adına kapatabilirsin. Yapmak istediğin mum tipine uygun bir balmumu ve seçtiğin balmumuna uygun bir fitile sahip olman gerekir. Bazı fitillerin bazı balmumu türlerini eritecek kadar ısıya sahip olmadığını unutmamalısın. Ardından, balmumunu eritmek gerekecek. Balmumunu dökmeden önce fitili uygun kaba yerleştirmelisin. Fitili sabitlemek adına kabın dibine bir miktar erimiş mum dökebilirsin. Daha önce kullanılmış olan boş bir mum kabını tercih edebilir veya kendi bulduğun, aldığın dekoratif bir kabı kullanabilirsin.
Yapılacak İlk İş: Mum Kaplarını Seçmek
Mum kapları konusunda yaratıcı olabilirsiniz. Mason kavanozları, teneke, daha önce satın aldığın ve kullandığın mumların kapları ve hatta küçük bir seramik saksı bile kullanabilirsin. Antika mağazalar cam eşyaları bulmak için harika yerler olabilir. Çay bardakları ve küçük kaseler de işe yarar. Seçtiğin kaplar ısıya dayanıklı olduğu sürece, özgür seçimler yapabilirsin. Çoğu cam ve seramik kaplar ısıya dayanıklıdır, bu yüzden başlamak için harika tercih olabilirler.