İşte sana hem fiziksel hem de zihinsel olarak pozitif etki edecek 4 hareket önerisi! Araba kullanmak, telefona bakmak, masa başında çalışmak gibi, gün içinde yaptığımız birçok şey sırt ve omuzlarımızı içe doğru yuvarlar. Göğsümüzü açan esnetme hareketleri bu durumu tersine çevirerek ağrılarımızı, oluşabilecek sakatlıkları ve sırt gerginliğimizi gidermeye büyük ölçüde yardımcı olur. Üst vücudumuzdaki stres ve baskının azaltılması alt vücudumuzu da olumlu yönde etkiler. Örneğin; daha uzun mesafeleri daha az yorularak ve daha kısa sürede koşmamıza yardımcı olur.
Fiziksel faydaların yanında, bu gibi esnetmelerin zihinsel faydaları da vardır. Araştırmalara göre, çoğu insanlar korku, öfke gibi kuvvetli duyguları göğsünde ve omuzlarında biriktirir. Bu sebeple göğsümüzü açtığımız hareketlerde oksijen alımını artırarak kaygımızı da azaltabiliriz.
1. Göğüs Kafesi – Omurga Desteği
Sırtının altına katlanmış bir havlu veya foam roller koyarak sırt üstü uzan. Kollarını iki yana serbest ve rahat bir şekilde bırak. Bu şekilde 40 saniye ile 2 dakika arası istediğin kadar bekleyebilirsin.
Gergin olduğumuzda koruma içgüdüsü ile omuzlarımızı öne doğru düşürerek göğüs kafesimizi kapatırız. Bu hareket ile göğsünü ve omuzlarını rahatlatabilir, kendin de duygusal olarak rahatlayabilirsin.
2. Köprü Hareketi
Mata sırt üstü uzan, dizlerini bükerek kendine doğru çek ve kalçanı belinle sırtını zorlamayacak kadar yukarı kaldır. Hareketi core bölgeni ve kalçanı aktive ederek yapmayı unutma. Kalçanı her kaldırdığında 3 saniye kadar yukarıda bekleyebilirsin.
3. Direnç Bandı ile Germe Hareketi
Harekete ayakta doğal omurga pozisyonunu koruyarak başla. Bir direnç bandını iki elinle omuz genişliğinde açarak tut. Bu bandı direncini korumaya çalışarak başının önüne ve arkasına doğru hareket ettir. Yapabiliyorsan, bandı başının arkasına aldığında beline doğru da indirip kendine daha derin bir esneme verebilirsin. Omuzlarının yeteri kadar ısındığına emin olduğunda bandı daha dar tutup harekete devam edebilirsin.
Bu hareket göğüs kafesini açmana ve omuz mobiliteni artırmana yardımcı olur.
4. Kürek Kemiği Çalışması
Kolların serbest, bacakların omuz genişliğinde açık bir şekilde ayakta dur. Sağ elini yumruk yap, sol elin serbest kalsın. Daha sonra sol omzun ile boşluğa bir kare çiziyormuş gibi yukarı, geri, aşağı ve ileri hareket ettir. Bu hareketi yaparken, omzunda hareket eden kaslar dışında başka hiçbir kasının etkilenmiyor olması gerek. Her yöne 5 tekrar yaptıktan sonra diğer omuz için aynı hareketi yapabilirsin.
Bu hareket zihin-beden bağlantısını güçlendirmeye yardımcı olurken omuz ekleminin hareket açısını artırmanı sağlar.