Günümüzde iyi, dengeli ve sağlıklı beslenme denince akla gelen ilk olgulardan biri olan organik gıdalar, popülerliğini giderek artırmayı sürdürüyor. İyi tarım ve organik gıda, özellikle sağlık sorunları nedeniyle son dönemde önem kazanmış durumda. Sağlıklı bir yaşam sürmek için organik gıdalarla beslenmek önemli ancak bir gıdanın gerçekten organik olup olmadığını nasıl ayıracağız? Organik diye aldığımız gıdaların gerçekten organik olduğunu biliyor muyuz?
Mevsiminde ve GDO’suz gıda olmasına dikkat edin
Bir gıda maddesinin organik olmasının ilk şartı öncelikli olarak mevsiminde yetişmiş olmasıdır. Farklı yöntemler kullanılarak özellikle de kimyasal maddelerle beslenerek büyütülen ve yılın hemen her zamanında rahatlıkla bulabileceğiniz gıdalar organik değildir. Bunu anlamak için gıdaların boyutlarına bakabilirsiniz. Örneğin GDO’lu gıdalar genelde birbirleri ile aynı boyutlara sahip olurlar. Bu nedenle öncelikle satın aldığınız gıdanın boyutlarına bakarak işe başlayabilirsiniz.
Yumurtanın sarısına bakıp yanılmayın
Son zamanlarda epey trend olan “Organik” ya da “Köy Yumurtası” sağlıklı besin denince ilk akla gelenlerden. Buradaki büyük bir yanılgı ise organik yumurtanın sarı tarafının koyu renk olacağı inancıdır. Birçok üretici bu inancı ticari amaçla kullanmak için tavuk yumurtalarına kimyasal ve bitkisel yollarla müdahale etmekte ve sarı rengi koyulaştırmaktadır. Bu kimyasallar tavuk yemlerine karıştırılarak renklerle oynanmaktadır. Yumurta sarısı ile organiklik arasında bir paralellik yoktur.
Organik gıdaların çürüme süresi
Organik meyve ve sebzelerin uzun süre çürümeyeceği ve diğerlerine göre biraz daha uzun dayanacağı da diğer yanlış bir bilgidir. Tam tersi olarak gerçekten organik şartlara göre yetiştirilmiş meyve ve sebzeler, GDO içeren gıdalara göre daha hızlı bozulurlar. Herhangi bir katkı maddesi barındırmadıkları için dayanıklılık süreleri çok daha azdır.
Organik şarküteri ürünleri neden kahverengi olur?
Şarküteri ürünlerindeki renk durumu da bir gıdanın organik olup olmadığını anlamanıza yardımcı olabilir. Şarküteri ürünleri, genelde daha uzun süre dayanabilmeleri ve raf ömürlerinin uzaması için farklı katkı maddeleri barındırırlar. Oysa organik ürünlerde bu koruma işlemi baharat ya da tuzla yapılır. Şarküteri ürünlerine kırmızı renklerini veren nitrit ya da fosfat tuzlarıdır. Bağlayıcı olarak adlandırılan bu ürünler olmadığında etin rengi haşlanmış et gibi olur. Genelde kahverengiye yakındır. Pişirim işleminden sonra rengi normal bildiğimiz renge döner.