Evde Organik Tarım Yapmanın Yolları

Organik tarım son dönemlerin en popüler konularından biri. Özellikle pandemi döneminde sağlıklı beslenmenin önemini bir kez daha anladık. Ne yazık ki saf, doğal meyve ve sebzeleri bulmak eskisi kadar kolay değil. Sanayileşme ve artan şehir yaşamı bizlerin organik ürünlere ulaşmasına engel oluyor. Her geçen gün artan nüfus ve tarımın da sanayileşmesi mevsimi olmayan sebze ve meyvelerin üretilmesine ve tarım ilaçları kullanılmasına neden oluyor. Hareketli şehir yaşamında biraz olsun sağlıklı yiyecekler tüketmek isteyip evinde organik tarım yapmak isteyenler için nasıl yapabileceklerini araştırdık.

Toprağı tanımakla başlayın

Hangi sebze nasıl bir toprakta yetişir, işe bunu öğrenmekle başlayın. Sebze ve meyve yetiştirmek için torf ve steril toprağı karıştırmanız daha uygun olur. Ekimi gerçekleştirmeden önce toprağınızı analiz ettirebilirsiniz. Toprağınızın daha verimli olması için kalsiyum takviyesi de yapabilirsiniz.

Başlangıçta tohum değil fide kullanabilirsiniz

Evinizde organik tarıma yeni başlıyorsanız başlangıçta sağlıklı tohum bulup yetiştirmeniz biraz zor olabilir. Bu sebeple işe fidelerle başlayın. Onları ekip yetiştirerek elinizi daha rahat alıştırabilirsiniz.

Mevsime göre yetiştirme yapın

Mevsim koşulları yetiştirdiğiniz sebzeler, meyveler için çok önemlidir. Örneğin ilkbahar mevsiminde oluşan donlar bitkilere oldukça zarar verir. Bu dönemde dayanıklı bitkiler yetiştirmelisiniz.

Sulama bitkinin yetişmesinin temelidir

Sebzelerinizi diktikten sonra onlara can suyu verin ve 1 hafta kadar sulamayın ama toprağının nemli kalmasına da özen gösterin. Bu ekimini yaptığınız sebzenin ya da meyvenin toprağa tutunmasına ve yerine alışmasına yardımcı olacaktır. Sebze ve meyvelerin genelde az sulanması gerekir. Fidenizi dikmeden önce ne kadar sulanması gerektiği konusunda bilgi edinin.

Bir cevap yazın