Özgüven her kişide farklı doğrultuda gelişen ve belli bir yaştan sonra kazanılması daha zor olan bir durumdur. Geçmişte yaşadığınız olaylar, yetiştirilme tarzınız, ailevi sorunlar ve benzeri sosyal hayat gerçekleri özgüveninizi düşürmüş olabilir. Tekrardan özgüveninizi kazanmak ve bilinçli güçlü bir birey olabilmek için özgüveni geliştirme yolları mevcuttur. Özgüveni geliştirme yollarının başında herkes tarafından bilinen bir takım öneriler yer almaktadır. Ayrıca özgüveni geliştirme yollarını tüm ayrıntılarıyla sizlere anlatacağız. Makalemizi okuyup 5 kuralı uyguladığınızda zamanla özgüveninizin arttığını göreceksiniz.
Yaşam boyunca attığınız her adım sözlediğiniz her bir sözün size mutluluk vermesi için özgüveninizi yeterlü düzeyde tutmanız gerekmektedir. Her ne kadar teknolojinin gelişmesiyle sosyal medya hesaplarında gördüğümüz hesaplar her ne kadar gerçeğini yansıtmadığını görsek de bu durumu tersine çevirmenin zamanı geldi de geçiyor bile! İşte DiyetLio.com okurları için özgüveni arttırmanın temel 5 yolunu bir araya getirdik!
EMPATİ KURUN!
Bir olayı veya karşılaştığınız bir durumu asla tek taraflı düşünüp yorumlamaya çalışmayın. Düşünün karşınızdaki kişi size söylediği sözleri hangi ruh haliyle söyledi ya da karşılaştığınız herhangi bir durumda yakınmak ya da söylenmek yerine işin içinden nasıl çıkabilirsiniz. İçinde bulunduğunuz durumdan kurtulmak için çözüm üretin ve karşınızdaki kişiyi anlamak için çaba sarfedin. Kısacası her zaman 2 düşünüp 1 söz etmek sizin için hayat kurtarıcı olabilir.
GÜLMEKTEN ASLA VAZGEÇMEYİN!
Hayata karşı, insanlara karşı çevrenize karşı her zaman gülün ve asla gülümsemekten vazgeçmeyin. Bir şekilde modunuzu düşürecek durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Ancak her zaman size iyi gelecek şeyleri bulup gülümseyin. Unutmayın gülümsemek bulaşıcı bir eylemdir, gülümsemeyi alışkanlık haline getirirseniz hayatınızdaki olumsuzlukların zamanla teker teker azaldığını görebilirsiniz.
özgüven
SESSİZLİK YALNIZLIK DEĞİL HUZUR OLDUĞUNU UNUTMAYIN!
Bazen hepimizin yalnız kalmaya ve sessizliği dinlemeye ihtiyacı vardır. Günümüz kıoşullarında her ne kadar yalnızlıktan sessizlikten kaçmanın yanlış bir şey olduğunu kabullenmiş olsak da bilinenin ksine bazı kararları vermek için ve bazı şeyleri yoluna sokmak için sessizliğe ihtiyacımız vardır. Zaman zaman gürültülü arkadaş çevrenizden uzaklaşıp kendinize sessiz yalnız olacağınız ortamlar oluşturun.
DEDİKODU ÜSTÜMÜZE YAPIŞMIŞ BİR MİKROP GİBİ…
Dedikodudan uzak durun! Bir başkasının arkasından konuşmak ve onun arkasından sallamak sizi yüceltmez aksine aslında sahip olamadığınız hayatları ve yapmak üzere olduğunuz hataları dile getirmenize neden olur. Bulunduğunuz arkadaş ortamlarında bir başkasının hayatını konuşmak ve çekiştirmek yerine size artısı olacak konular üzerine yoğunlaşmak kendinize olan güveni ve bilgi birikiminizi insanların görmesini sağlayabilirsiniz.
KENDİNİZE VERDİĞİNİZ SÖZLER VE DAVRANIŞLARINIZ UYUŞSUN!
Kendinize hayatınızla ilgili sözler verin. Ancak bu sözler davranışlarınızlar uyuşacak sözler olmasına gayret edin. Genellikle verilen sözler her ne kadar yerine getirilmese bile o yolda ilerliyormuş ya da gerçekleşmiş gibi havalara girilir. Ancak bu tarz hatalar sizi ileri değil geriye doğru çekmekten, boş hayallere kapılmaktan başka hiç bir işe yaramayacaktır. Pek bu durumun önüne geçmek için ne yapılabilir? Sorusu akıllara getirildiği zaman şunu yapın henüz ulaşması mümkün olmayan şeyler peşinde koşmak yerine ulaşabileceğiniz ve adımlar atabileceğiniz aşamaları değerlendirin ve yapabileceğiniz sözler verin. Sonra da bu sözleri tek tek uygulamaya geçirmek için harekete geçin.