Yüz yıkamak her ne kadar basit bir eylem olsa da, yıkarken yapılması ve yapılmaması gereken noktalar vardır. Cilt bakımı markası CeraVe tarafından yapılan bir ankette Amerikalıların yüzde 80’inin yüzlerini temizlerken en az bir veya daha fazla yaygın hata yaptığını ve yarısından fazlasının yatmadan önce temizlemeyi ihmal ettiği tespit edilmiştir. Bu arada, yüzün aşırı yıkanması, hiç yıkanmaması kadar zararlı olabilir. Dermatoloji bölümünde kozmetik ve klinik araştırma bölümünden uzmanlar cildi yıkarken, cilt bariyerinin bütünlüğünden bozmadan ciltteki fazla yağın, kirin ve makyajın temizlenmesi gerektiğini belirtmişlerdir.
Uzmanlar Yüz Yıkama Konusunda Uzmanlar Ne Tavsiye Ediyor?
Yüz Yıkarken Dikkat Edilmesi Gereken Püf NoktalarUzmanlar doğru yüz yıkamanın pek çok faydası olduğunu söylemektedirler. Kir ve döküntüleri gidermek sivilce oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Cildi kir birikiminden arındırmak, erken yaşlanmayla ilişkili olan, havadaki partikül maddelerin neden olduğu serbest radikal hasarını en aza indirmektedir. Dahası, yüzü yıkamak, ciltte biriken ve donukluğa katkıda bulunan ölü hücreleri uzaklaştırmanın anahtarıdır. Bu ölü deriler atılması daha sağlıklı, daha ışıltılı bir cilde sahip olmayı sağlamaktadır.
Bununla birlikte, yüzün çok fazla yıkanmaması da önemi bir konudur. Uzmanlara göre yüzün aşırı yıkanması ve aşırı ovulması çok temiz olduğu hissi verebilir. Ancak bu aslında cilde zarar veren bir uygulamadır. Bu uygulama, cildi çevreden koruyan dış cilt katmanındaki cilt bariyerine, cilt hücrelerinin ve yağ tabakasına zarar vermek anlamına gelmektedir. Herkes için, yıkama koşulları bir değildir ve özellikle egzama ve rosacea hastaları için doğru yıkama rutini önemlidir. Bu koşullarda, cilt bariyeri doğal olarak zayıflar ve iltihaplanma riskini artırır. Cildi nazik bir dokunuş yıkamak gerekir ve böylece tahriş olmasının önüne geçilmiş olunur.
Doğru yüz yıkamak için yapılması ve yapılmaması gerekenleri şu şekilde sıralanabilir:
Doğru Temizleyiciyi Ürün Seçimi
Uzmanlar, kişinin yüz yıkarken kendisi için doğru temizleyiciyi seçmenin önemli olduğunu vurgulamaktadırlar. Eğer kişinin kuru veya hassas bir cildi varsa, nemlendirici, köpürmeyen temizleyiciler kullanılmalıdır, çünkü köpüren temizleyicilerde kullanılan köpürtücü maddeler ciltte daha fazla kuruma eğilimindedir. Yağlı veya akne eğilimli bir cildi olanlar ise köpüklü veya salisilik asit bazlı bir temizleyici sizin için en iyisi olabilir. Köpüren temizleyiciler, daha derinlemesine bir cilt temizliğine ihtiyaç duyan yağlı cilde sahip kişiler için daha uygundur ve salisilik asit, ciltteki yağı etkili bir şekilde gidermeye yardımcı olan bir beta hidroksi asittir. Karma bir cilt yapısına sahip olanlar için ise birçok farklı temizleyici formül vardır. Bu formüller sütten yağlara, balsamlardan sulara kadar geniş bir yelpazededir ve her temizleyici kişisel tercihlere uygun farklı bir duyusal deneyim sunmaktadır. Hangi ürün seçiliyorsa seçilsin, aşırı yıkamamaya dikkat edilmelidir. Şayet yüzde kızarıklık, soyulma, pullanma, gerginlik veya kaşıntı varsa, cilt aşırı ovuluyor olabilir, buna dikkat edilmelidir.
Yüzü Sıcak Su ile Yıkamama
Uzmanlar kullanılan temizlik ürününü durulamak için soğuk veya ılık su kullanılmasını önermektedirler. Özellikle hassas ciltli veya gül hastalığı olanlarda sıcak su kullanımı, yüzün kızarmasına ve alevlenmeye neden olabilir.
Yüzü Günde İki Kez Yıkama
Yüz Yıkarken Dikkat Edilmesi Gereken Püf NoktalarUzmanlar genellikle yüzü sabah ve yatmadan önce günde iki kez yıkanmasını önermektedirler. Şayet kişi yüzünü günde bir kez yıkamayı tercih ediyorsa, tavsiye edilen gün içinde biriken kirleri temizlemek için akşam yıkanması yönündedir. Ve kişi terli bir antrenmandan sonra kesinlikle yüzünü yıkamalıdır.