Candida Diyeti Nedir? 1 Ayda 5-10 Kilo

Mevsim değişikliği diye geçiştirdiğiniz yorgunluk veya modunuzun sürekli düşük olmasının sebebi küçük bir mantar olabilir. Aslen sindirime yardımcı olan kandida mantarı çoğaldığında bağışıklığın düşmesi, şişkinlik, yorgunluk ve egzama gibi problemlere yol açıyor. Diyetisyenler bu mantarın semptomlarını gidermek için uygulanan diyetle kolayca kilo verebileceğinizi belirtiyor.

Kandida, ağız, cilt, sindirim sistemi, ayak tırnakları, rektum ve vajina gibi bölgelerde yaşayan bir mantar türü. Her insanın vücudunda bulunan bu mantar normalde sindirime ve besin emilimine yardımcı oluyor. Peki ne oluyor da sağlımız için zararlı hale geliyor? 90 Fit Platformu Diyetisyeni Çağla Pınarlı, hem sorumuzun cevabını verdi hem de glüten ve şekeri beslenmeden çıkartan Kandida mantarına özel diyet programını paylaştı. Dyt. Pınarlı, doğum kontrol hapı kullanımının risk faktörünü arttırmasından dolayı Kandida mantarının çoğalmasının kadınlarda daha sık görüldüğünün de altını çiziyor.

KAÇ ÇEŞİT KANDİDA MANTARI BULUNUYOR?

Vücudumuzda yaşayan 150’den fazla bilinen kandida türü var. Özellikle “candida albicans”, tüm enfeksiyon vakalarının yarısından sorumlu olan mantar türü.

KANDİDA MANTARI NE ZAMAN ZARARLI OLUYOR?

Aslında kandida mantarları sindirime ve besin emilimine yardımcı. Fakat fırsatçı bir mantar türü olan kandida, vücudun bağışıklık sistemi düştüğünde hızla çoğalıyor. Genellikle zararsız olan bu mantarın aşırı çoğalması enfeksiyonlara neden olabiliyor.

BELİRTİLERİ NELER?

Kandida mantarının çoğalmasının pek çok belirtisi bulunuyor. En sık karşılaşılan belirtileri şunlar:

• Kronik yorgunluk
• Zayıflamış bağışıklık sistemi
• Mide bulantısı
• Şişkinlik, kabızlık veya ishal
• Egzama gibi cilt sorunları
• Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları
• Sinirlilik ve ruh hali değişimleri
• Anksiyete veya depresyon
• Eklem ağrısı

KANDİDA MANTARI NEDEN ÇOĞALIYOR?

Kandida mantarının çoğalmasının sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz:
• Yüksek rafine şeker ve karbonhidrat tüketimi
• Yüksek alkol tüketimi
• Yüksek stres düzeyi
• Yoğun antibiyotik kullanımına bağlı mikrobiyotadaki değişiklikler
• Doğum kontrol hapı kullanımı
• Zayıf bir bağışıklık sistemi

Mantarın çoğalıp çoğalmadığı nasıl anlaşılıyor?

Kandida mantarının bulunduğu vücut bölgelerinden birisi de ağız içi. Bu nedenle evde tükürük testi ile kandida mantarının aşırı çoğalıp çoğalmadığını anlayabilirsiniz. Bu testi sabah aç karnına ve hiçbir şey içmeden önce uygulamanız gerekiyor. Şeffaf ve camdan bir su bardağını yarısına kadar suyla doldurun. Bardağın içerisine tükürüp 5-10 dakika kadar bekleyin. Eğer 5-10 dakika sonra tükürük bardağın dibine tortu olarak çöktüyse, bardağın üzerinde ipliksi bir yapı oluşturduysa veya suyun içinde havada asılı kalmış gibi duruyorsa bu kandida mantarının aşırı çoğaldığını gösteriyor. Tükürükte kandida mantarı testi basit ve kolay bir yöntem ancak bu mantarın aşırı çoğaldığına dair kesin bir bilgi vermiyor. Reflü veya başka mantar enfeksiyonları nedeniyle de tükürükte böyle bir görüntü karşınıza çıkabiliyor.

Kesin kandida mantarı tanısı nasıl konuluyor?

Kandida mantarının kesin tanısının konulabilmesi için uygulanabilecek en kolay ve güvenilir yöntem gaita kültürü oluyor. Bu sayede 150’den fazla çeşidi olduğunu bildiğimiz kandida mantarının hangi türünün çoğaldığı anlaşılabiliyor.

KANDİDA MANTARI DİYETİ NEDİR?

Kandida diyeti, kandida enfeksiyonlarının semptomlarını hafifletmek için uygulanan katı bir diyet. Bu diyet şeker, glüten, alkol, bazı süt ürünleri ve zararlı katkı maddelerinin kullanımını yasaklarken, düşük şeker içeren meyveler, nişastalı olmayan sebzeler ve glutensiz yiyeceklerin tüketimine teşvik ediyor. Diyette özellikle bağırsak mikrobiyotasına zarar verebileceği gerekçesiyle glüten kullanımı kesinlikle önerilmiyor. Fakat yapılan çalışmalarda, glüten intoleransı ve çölyak olmayan kişilerde glütenin bağırsak hasarına neden olduğuna dair de bir kanıt bulunmuyor.

Çölyak olmayanlara da glüten yasak, öyle mi?

Glütensiz bir diyet normalde çölyak hastaları ve glüten intoleransı olanların uyguladığı bir beslenme şekli. Ancak aralarında şu şekilde bir ayrım bulunuyor. Diyelim aynı masaya oturduk ve siz glütenli ekmeğinizi masanın üzerine koydunuz. Ben de sizin karşınıza glütensiz ekmeğimi koydum. Çarpraz bulaşma denilen şey yani sizin ekmeğinizden benimkine glüten bulaşması olabiliyor. Dolayısıyla çölyak hastaları bu denli dikkatli olmak zorunda. Sadece Kandida Diyeti’nde çölyak hastaları kadar dikkatli olunmasına gerek yok.

Bir cevap yazın