Saç ekimi işlemi daha çok genetik faktörlere, hormonlara ve çevresel faktörle bağlı olarak saç dökülmesi sorunu ile uğraşan kişilerde uygulanmaktadır. Kadınlarda en fazla burun estetiği operasyonu uygulanırken erkeklerde en fazla saç ekim işlemleri yapılır.
Bunun yanında geçirmiş olduğu hastalıklar sonucunda saçsız kalan bireyler, herhangi bir yanık sonucunda saçında çıplak alan meydana gelenler ve daha önce saç ekimi yaptırıp da bu işlemden memnun olmayan kişilerde saç ekimi yaptırmaktadır.
Hastaların saç ekimi operasyonu yaptırması için beklemeleri gereken bir yaş bulunmamaktadır. Hastalar mevcut olan saçsız alanlardan veya gelecekte oluşacak olan saçsız bölgelerin daha iyi görünmesi için saç ekimi işlemi yaptırabilmektedir.
Hasta operasyon öncesinde doktoru ile detaylı bir görüşme yapmalıdır. Bu görüşmeden sonra doktor hastayı muayene ettiği sırada hasta da ki saç dökülme tipini belirlemektedir. Bu adımdan sonra hastanın saç analizi ve verici alan kontrolleri yapılmaktadır. Bu adımlar sonucunda hastanın saç ekim işlemine uygun olup olmadığı sonucu ortaya çıkmaktadır. Sağlıklı olan her insan bu testler yapıldıktan sonra saç ekimi yaptırabilir. Ayrıca muayene esnasında hastanın saç yoğunluğu hesaplanır ve kişiye yeterli olan saç tipi ortaya çıkarılır. Bu adımlardan sonra ise verici alandan saçlar alınarak saçsız alana eklenir.
Liposuction işlemi gibi saç ekim işlemi de dışarıdan bakıldığı zaman her ne kadar kolay bir operasyon gibi gözükse de her cerrahi işleme gösterilen özen saç ekim işlemlerine de gösterilmelidir. Bu yüzden uygulanacak olan anestezi ilaçları bir uzman tarafından belirlenmeli ve operasyonda oluşacak olan alerjik durumlar için önceden önlem alınmalıdır. Saç ekiminin şuan için bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır. Yine de oluşabilecek olan durumlara karşı kişinin güvenliğini sağlamak doktorun ve hastanenin görevidir.