Yaz aylarında severek yediğimiz kayısıların çekirdeklerini ne yapacağınız konusunda bir fikriniz yoksa ve ekersem büyür mü diye düşünüyorsanız eğer, saksıda bu çekirdekleri çimlendirmek istiyorsanız ve bir yolunu arıyorsanız tam yerine geldiniz.
Saksıda kayısı yetiştirmeyi merak ediyorsanız herkesin bilmesi gereken bu bilgileri uygulayarak sizde kayısı çekirdeklerini kolayca çimlendirip evinizde saksılarda kayısı yetiştirebilirsiniz. Kolay bir şekilde saksıda kayısı bitkisi başlayabilirsiniz.
Tabi kayısı çimlendirme işine başlamadan önce bilmeniz gereken en önemli şeylerin başında bolca sabır ve emek gerektireceğini bilmeniz gerekiyor. Ardından bu işe girişebilirsiniz.
Saksıda Kayısı Yetiştirilirken İlk Yapmanız Gereken; Kayısı Çekirdeği Çimlendirme
Kayısılarınızı yedikten sonra içindeki çekirdekleri bir kenarda biriktirerek işe başlayın. Ardından bu sert kabuklu kayısı çekirdeklerini güzel bir şekilde yıkayıp kurulayın ve kuruması için bir süre beklemeniz gerekiyor.
Kayısı çekirdekleri kuruduktan sonra çekirdeklerin içinde yer alan tohuma ulaşabilmek için bir pense yada çekiç kullanarak çok dikkatli bir şekilde çekirdeğin dış kısmındaki sert kabuğu kırın. Dışında yer alan kabuğu kırarken içinde yer alan tohumun bir bütün halinde zarar görmediğine emin olun. Dikkatli bir şekilde kabuğundan ayırdığınız içinden çıkan tohumu temiz bir kağıt havlunun üzerine aralıklarla dizin ve kağıt havluyu üzerine gelecek şekilde katlayın. Tohumlar kağıt havlunun arasında kalmalı.
Ardından temizlediğiniz bir sprey şişenin içine temiz su koyarak bu suyla içinde tohumlar bulunan kağıt havlunun her yerine gelecek şekilde su püskürtün ıslatın. Kağıt havluda hiç kuru ıslanmamış yer olmadığına dikkat edin. Çimlenme işleminin daha da hızlanmasını istiyorsanız eğer içinde tohumlar olan bu kağıt havluyu bir buzdolabı poşetinin içine koyun. Ardından bu poşeti buzdolabına koyarak 1 hafta dolapta bekletin.
1 hafta boyunca buzdolabında beklettiğiniz kayısı tohumlarını kağıdından özenle çıkarın zarar gelmemesine çimlerin dikkat edin. Ardından bu çıkardığınız tohumlarını içini toprakla doldurduğunuz saksıların üzerine en fazla 1 santim girecek şekilde ekmeye özen gösterin. Ekimi yaparken filizlenen kısmın alta değil de üste gelmesine dikkat etmeniz gerekiyor. Eğer üste gelirse çimlenme işlemi hızlı bir şekilde gerçekleşecektir.
Ekim işlemini gerçekleştirdikten sonra ektiğiniz çimlenmiş kayısı tohumuna can suyunu vermeyi unutmayın. Ve bütün yapmanız gerekenler bu kadar. Kayısı çekirdeklerini çimlendirmek için yapmanız gereken tüm adımları tamamladınız bile. Bu tarz meyvelerin çekirdekleri ile aynı işlemleri yaparak çimlendirebilirsiniz.
Evde Kayısı Yetiştirirken Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar
Kayısı çekirdeklerinden çimlendirmeyi nasıl yapacağınızı aşama aşama şeklinde anlattık ama ayrıca dikkat etmeniz gereken bir kaç bilgi daha mevcut. Zira sadece yukarıda yer alan adımları uygulamak da tek başına yeterli olmayabilir. Kayısının sulanması vb durumları nasıl yapacağınızı aşağıda anlattık.
Evde kayısı yetiştirirken dikkat etmeniz gereken unsurlardan ilki toprak seçimi. Kayısı organik maddeler bakımından zengin bir bitkidir. Bundan dolayı nemi tutabilecek topraklarda daha çok verimli olacaktır. Bunun için torf bakımından zengin toprak türü seçerek kayısınızın daha verimli olacaktır.
Diğer önemli konulardan biri de saksı seçimi. Kayısı tohumlarını ekeceğiniz saksınız suyu iyi bir şekilde süzen drenajlı bir saksı olduğuna özen gösterin. Saksının altında kesinlikle fazla gelen suyun akmasını sağlayacak deliklerin olmasını ve suyun akabileceği de bir tabla olmasına özen göstermeye dikkat etmenizde fayda var.
Kayısıyı sularken toprağın her zaman nemli ama ıslak olmadığına emin olmalısınız. Bunu da kontrol etmek için bir parmağınızı toprağın içerisine batırıp çıkartarak öğrenebilirsiniz. Eğer parmağınız nemli bir şekilde çıkıyorsa henüz sulamanıza gerek yok demektir. Ancak toprak tamamen kuru bir şekilde ise ve parmağınız nemlenmediyse hemen sulamanız gerekmektedir. Olgunlaşma evresinden sonra çok sulama gerektirmeyen bir bitkidir. Havaların sıcak olduğu zamanlarda susuz bir şekilde bırakmamaya özen gösterirseniz kayısınız sağlıklı bir şekilde büyüyecektir.