Karayemiş (Taflan) Faydaları Nelerdir? Karayemiş Nelere İyi Gelir?

Karayemiş (Taflan) Faydaları Nelerdir?

Bir çok kişi tarafından bilinmeyen ama faydaları saymakla bitmeyen, mutfağımızda yer açmamız gereken karayemiş diğer adıyla taflan meyvesi hakkında daha fazla bilgi ve neye iyi gelir, faydaları nelerdir bilmek isteyenleri yazımıza alalım.

Üzüm gibi salkım şeklinde meyveleri ile dikkat çeken karayemiş bitkisini daha önce hiç görmemiş olabilirsiniz. Ama ülkemizde bir çok yerde yetiştirilmektedir. Özellikle Karadeniz bölgesinde taflan olarak bilinmekte hatta turşu olarak çokça tüketilmektedir.

Karayemiş bir çok şeye iyi gelmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirmesinden, bağırsakların sağlıklı çalışmasına kadar bir çok şeye faydaları bulunmaktadır. Ama her şeyin fazla tüketilmesinin zararlı olduğu gibi karayemiş bitkisinin de fazla tüketildiği zaman zararlı etkileri vardır. Yazının devamında daha ayrıntılı bir şekilde tüm yönleriyle ele alacağız.

Karayemiş Diğer Adıyla Taflan Nedir?

Karayemişin halk arasında birden fazla ismi bulunmaktadır. Bazı yörelerde taflan, karamiş, laz üzümü, gürcü kirazı ve tanal gibi isimlerle de anılmaktadır. Ağaç şeklinde yetişen ama meyveleri üzüm gibi salkım salkım olan karayemiş, küçük beyaz çiçekler şeklinde açıyor. Gülgiller ailesinden bir bitki olan karayemiş, nemli iklimlerde kolayca yetişir. Karayemiş ülkemizde en çok Doğu Karadeniz’de rastlanır.

Karayemiş besin değeri bakımından da oldukça zengindir. C vitamininden tutun da içinde demire kadar bir çok yararlı madde bulunur. Sadece meyvelerinden değil karayemişin yapraklarından da yararlanılır.

Karayemişi tüketirken dikkatli olmanız gerekiyor aşırı kullanıldığında zehirleyici etkileri olabiliyor. Karayemişin ayrıntılı faydaları için aşağıya doğru sizi alalım.

Karayemiş (Taflan) Faydaları Neler?

  • Karayemiş içerisinde yer alan bol miktarda C vitamini nedeniyle güçlü bir antioksidan kaynağı olarak görülmektedir. Karayemişin sahip olduğu bu özellik sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi sayesinde ise nezle ve grip gibi hastalıklardan ve çeşitli kanser türlerine kadar vücudu hastalıklara karşı korumaya yardımcı olmaktadır.
  • Soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıklar nedeniyle oluşan ve bir türlü geçmek bilmeyen öksürüğün kısa sürede bitmesini sağlar.
  • Karayemiş kan dolaşımının sağlıklı bir şekilde sürmesine destek olur ve beynin de sağlıklı şekilde işlevlerini yerine getirmesine yardımcı olur. Bu özellikleri nedeniyle hafızayı güçlendirir ve Alzheimer hastalığına karşı koruma konusunda etkileri oldukça olumludur.
  • Karayemişin içinde bulunan demir mineralleri sayesinde ise demir eksikliği konusunda sorunu olanlar için destek olacak bir besin takviyesidir.
  • Bunların yanında ise karayemiş idrar söktürücü etkiler oluşturmaktadır vücutta.
  • Karayemiş bağırsakların da sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
  • Sinirlerinizi yatıştırıcı bir etkisi olduğu bilinmektedir. Sinir ve strese ve buna bağlı olarak ortaya çıkan uykusuzluk problemlerini kısa sürede çözülmesine etki eder ve bu tarz sorunların kısa sürede çözülmesini sağlamaktadır.

Karayemiş (Taflan) Nerelerde Bulunur? Karayemiş Nasıl Kullanılır?

Karayemiş taflan yapraklarını dökmeyen bir bitki olduğu için dört mevsim ulaşmak mümkündür. Ama meyvelerini toplamak için mayıs ve eylül ayları arasını beklemek gerekiyor. Karayemiş bu aylar arasında çiçeklenip olgunlaşmakta ve meyve vermektedir.

Karayemiş dünya üzerinde en çok Asya’nın güneybatısında ve Avrupa’nın güneydoğusunda yetişmektedir. Ülkemizde ise Karadeniz bölgesinde karşımıza çıkmaktadır. Rize, Ordu, Trabzon ve Artvin’de yüksek dağlık bölgelerde doğal olarak yetiştiği bilinmektedir. Karadeniz bölgesinde taflan olarak bilinen Karayemiş farklı şekillerde tüketilmektedir. Özellikle turşu olarak tüketilir.

Bir cevap yazın