Kış Detoksu Nasıl Yapılır?

Detoksunuzu mevsimlere göre de yapabilirsiniz. Bu sayede kış aylarında daha faydalı detokslar elde edebilirsiniz. Hava sıcaklığına ve kış şartlarına göre daha faydalı bir detoks uygulamak istiyorsanız mutlaka kış detoksunu tercih etmelisiniz. Kış detoksu nasıl yapılır? merak edenler için tüm ayrıntılarıyla kış detoksunu detaylarıyla anlattık. Öncelikle, sıkı detoks rutinlerini uygulamanın kilo vermenize yardımcı olacağını düşünüyorsanız bunun tamamen yanlış olduğunu söyleyelim. Detoks uygulamaları genel olarak vücuttaki toksinleri atmak, sağlıksız besinlerin verdiği zararları en aza indirgemek ve dengeli bir sindirim ve beslenme sistemini teşvik etmek amacıyla uygulanır. Bunun sonucunda da vücut kendini daha dinç ve daha enerjik hisseder.

Yeterli uyku

Her gece yeterli ve kaliteli uyku, vücudunuzun sağlığını ve doğal detoksifikasyon sistemini (toksik maddelerden temizlenme) desteklemede büyük rol oynar. Uyumak, beyninizin kendini yeniden düzenlemesine ve enerjinizi yükseltmeye hatta bunun yanında cildinizin bile kendini onarıp yenilenmesine yardımcı olur. Sağlıklı bir vücut için uzmanlar günde 7-9 saat uyunması gerektiğini belirtiyor. Detoksunuzun ilk adımını uykunuzu bir düzene sokmak olarak belirleyebilirsiniz. Daha İyi Uyumak İçin 6 Adım yazımız da size bu konuda yardımcı olacaktır.

Su tüketimi

Yeterli su tüketiminin vücut ısınızı düzenleme, sindirime ve besin emilimine yardımcı olma gibi etkilerinin yanında genel sağlığınız üzerinde de birçok etkisi vardır. Ayrıca sindirim sisteminizi hızlandırarak toksinlerden de kolaylıkla kurtulabilirsiniz.

Uzmanlar ve yapılan araştırmalar yeterli günlük su tüketiminin; erkeklerde 3.5 kadınlarda ise 2.5 litre olduğunu söylüyor. (*) Tabii bu beslenmenize, yaşadığınız yere ve günlük aktivitenize bağlı olarak da daha az ya da daha fazla olarak değişim de gösterebiliyor.

Şeker ve işlenmiş gıda

Fazla şeker ve yüksek oranda işlenmiş gıdaların yüksek tüketimi, obezite, kalp hastalığı ve diyabet gibi kronik hastalıklarla ilişkilendirilmiştir. Bu hastalıklar da vücudunuzun doğal olarak kendi kendini detoksifiye etme yeteneğini engeller. Abur cuburları ve fazla şekeri sınırlandırmak vücut sağlığınız için oldukça önemli. Beslenme rutininize bu gıdalar yerine sebze ve meyveleri eklemeyi deneyin.

Antioksidan Açısından Zengin Gıdalar

Antioksidanlar açısından zengin bir beslenme rutini, vücudunuzun hastalık riskini azaltarak toksinlerin neden olduğu stresle baş etmeye bile yardımcı olabilir. Antioksidanları ise takviyelerden almak yerine tükettiğiniz gıdalardan alabilirsiniz. Meyve, kuruyemişler, kakao, sebze, baharatlar, kahve ve yeşil çay gibi besinler ve içecekler yüksek miktarda antioksidan içerir.

Prebiyotik Bakımından Yüksek Gıdalar

Etkili bir detoks’un en önemli adımının bağırsak sağlığı olduğunu söyleyebiliriz. Bağırsak hücreleri, bağırsakları ve vücudu kimyasallar gibi zararlı toksinlerden koruyan bir boşaltım sistemine sahiptir. (*) Prebiyotikler açısından zengin yiyecekler yemek, bağışıklık ve sindirim sistemlerinizi sağlıklı tutar. Prebiyotikler açısından zengin besinler olan yoğurt, domates, enginar, muz, kuşkonmaz, soğan, sarımsak ve yulaf gibi gıdaların tüketimini arttırabilirsiniz.

Tuz alımı

Çok fazla tuz, özellikle böbreklerinizi veya karaciğerinizi etkileyen bir durumunuz varsa veya yeterince su içmiyorsanız, vücudunuzun fazla sıvıyı tutmasına neden olabilir. Bu aşırı sıvı birikimi de şişkinliğe neden olur. Fazla tuz ve az su idrara çıkmanıza engel olarak şişkinliği arttırır. Kulağa tuhaf geliyor ama, fazla suyu ancak yeterince su içerek dengeleyebilirsiniz.

Egzersiz

Düzenli yapılan egzersizin vücut sağlığınızı hem içerden hem dışardan etkilediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Düzenli yapılan fiziksel aktivite iltihabı azaltır ve vücudunuzun detoksifikasyon sisteminin düzgün çalışmasını sağlar.

Bir cevap yazın