Motivasyon, Spor Performansını Nasıl Etkiler?

Spor yapanlar, yaptıkları spor dalında en yüksek performansı sergilemek isterler. Bunu başarmak için fiziksel faktörlerin yanı sıra zihinsel faktörleri de dikkate almaları gerekir. Fiziksel olarak en iyi özelliklere sahip olan, yetenekli kişiler bile etkileyici fiziklerinin yanı sıra, zihin gücü ve o sporu yapma istekleri olmadan başarılı olamayacaklarını bilmeleri gerekir. Bu yazıda motivasyona ve bunun fiziksel aktiviteyi nasıl etkileyebileceğine dair bilgiler bulunmaktadır.

Motivasyon ve Spor Performansı

Motivasyon, Spor Performansını Nasıl Etkiler?Motivasyon, bir insanın kalkmasını ve aktifleşmesini sağlayan iradedir. Motivasyon olmadan hiçbir şey yapılmaz. Bunu bu şekilde düşünüldüğünde, motivasyonun (veya eksikliğinin) performansı nasıl etkileyebileceği açıktır. Motive olmayan bir kişi eğitim oturumlarına katılmaya meyilli olmayacak ve çok fazla antrenman yapmayacaktır. Bir atlet kendini kazanmadığı takdirde asla başarılı olmayı beklememelidir. Bu nedenle kazananları kaybedenlerden ayıran ana faktörlerin başında motivasyonun geldiğini söylemek yanlış olmaz.

Peki motivasyon gerçekten ne kadar fark yaratmaktadır? Ve motivasyonun ölçülebileceği bir ölçek var mıdır? Bir tutumu ölçmek zor olsa da, yapılacak testler oldukça tutarlı sonuçlar vermektedir. Bu tür bir ölçüm kullanarak, araştırmacılar bu konuda birkaç çalışmadan daha fazlasını yapmışlardır. Bu çalışmada, sporcuların sadece başarısız olmamak için motive olmaktan ziyade başarılı olmak için motive olduklarında üstün sonuçlar elde ettiklerini tespit edilmiştir. Bu mantıklı bir durumdur çünkü kazanmak için motive olan bir kişi hedeflerine olumlu bir bakış açısı getirir. Aksine, sadece başarısızlıktan kaçınmaya çalışan bir kişi, zafer aramak yerine başarısızlıktan korkan olumsuz bir görüş sergilemektedir. Bu kısmen çoğu insanda olumsuz yan görüşe eşlik eden kaygıdan kaynaklanabilir.

Motivasyon Üzerine Üç Teori

Çalışması ve ölçülmesi biraz zor olan bir şeyle uğraşıldığı zaman motivasyon ile ilgili farklı teoriyi gözden geçirmek gerekir. Bu teoriler şunlardır:

Orlando insan ilişkileri teorisi: Elton Mayo adında bir sosyal bilimci tarafından geliştirilen bu teori, bir bireyin sosyal ihtiyaçlarının en önemli motive edici faktör olduğunu savunmaktadır. Mayo’nun zamanının diğer teorilerinin çoğu ortalama işçinin maddi ihtiyaçları ve arzuları üzerine yoğunlaşırken, Mayo işverenlerin çalışanlarına kolektif olarak çalışmak yerine bireyler olarak davranmaya çalışması gerektiğini önermektedir. Fikir şu şekilde özetlenebilir: İnsanlar mutlu olduklarında en iyi işleri çıkartırlar.

Maslow ve Herzberg’in insan ihtiyaçları teorisi: Bu, motivasyonun herhangi bir faktör tarafından belirlenmediğini belirten geniş bir teoridir. Özünde, bu teori her şeyi en önemliden en önemsize doğru ayrılmış bir dizi psikolojik motivasyonla sınırlar. Bu teori ile ilgili tek gerçek sorun, insanların her insan ihtiyacının nasıl sıralanması gerektiğine asla tam olarak katılmayacakları gerçeğidir.

Motivasyon, Spor Performansını Nasıl Etkiler?

Taylor’ın bilimsel yönetim teorisi: Bu teori kesinlikle üçünün en basitidir. Taylor teorisinin savunucuları, bir işçi için asıl motive edici faktörün para olduğunu ve çok az olduğunu söylemektedir. Bu mantığı bir spor ortamında uygulamak için kazanmanın motive edici faktör olduğunu söylenmelidir. Her iki durumda da, bir kişi doğrudan çabaladıkları şeyle motive olur. Bu teori artık eskisi kadar saygı görmemektedir, çünkü daha yüksek ücretin uygulanması genellikle memnun olmayan işçiler arasında muhalefetin giderilmesini başaramamıştır. Adil olmak gerekirse, o zamanki çalışma koşulları o kadar kötüydü ki, hafif bir ücret artışının neden çok iyi sonuç vermediğini görmek kolaydır.

Bir cevap yazın