Su Spor Egzersizleri

İnsan vücudunun çok büyük bir kısmı sudan oluşur. Bu nedenle olsa gerek su ile yapılan sporlar çok sevilerek yapılan sporlardır. Özellikle yoğun tempolu günlerde hem spor yapmanın hem de suyla olan temasın rahatlatıcı etkisi büyüktür.

SU SPORLARI NEDİR ?

Suyun içinde ya da suyun üzerinde yapılan sporlar su sporları olarak adlandırılırlar.

Su sporlarının en bilinenleri nelerdir bir bakalım.

YÜZME: Genellikle tatil denince akla gelen yüzme aslında profesyonel bir su sporudur. Deniz ve havuzda yapılır. Sporcular tarafından 50 metreden 1500 metreye kadar bireysel ya da takım sporu olarak yüzülebilir. Sırtüstü, kurbağalama, serbest, kelebek ya da bu dört stilin karışık olarak sıralandığı müsabakalar düzenlenir.

Yüzme vücutta hemen hemen tüm kasların çalıştığı bu nedenle sağlık içinde oldukça faydalı olan bir su sporudur. Boyun, bel bölgesi ağrılarında, çeşitli kas gruplarına ait fizik tedavi çalışmalarında yüzme önerilir.

Yüzme sporuna düzenli olarak devam eden kişiler nefes yönetiminde daha kontrollü olmayı öğrenirler. Böylece vücuda giren oksijen daha verimli kullanılır. Üstelik yapılan çalışmalarda beyne giden oksijen oranın da arttığı gösterilmiştir.

Yüzme sporu, kişilerde birçok kası aynı anda çalıştırması nedeni ile kişinin daha esnek bir vücuda sahip olmasını sağlar. Düzenli olarak birçok kas grubunun çalışması nedeni ile kan dolaşımı düzenlenir, kilo vermek kolaylaşır.

Birçok kronik hastalığa karşı yüzme aslında güçlendirdiği dolaşım ve bağışıklık sistemi sayesinde kalkan görevi görür

SU KAYAĞI: Karlı zemin ya da çim zemin üzerinde yapılan kayak sporunun su üzerinde yapılması mantığına dayanır. Ayağa takılan iki kayak ve sporcunun onu çeken sürat teknesi ya da jet skiye bağlandığı bir ip aracılığı ile su üzerinde kayak yapılır. İlk başta biraz denge kurmakta zorlasa da denge sağlandıktan sonra oldukça zevkli bir spordur. Özellikle tatillerde birçok insan en az bir kez denediği bu aktivite zevkli bir su sporudur.

KANO: İnsanlar tarafından çok eski çağlardan beri ulaşım aracı olarak kullanılan kano günümüzde özel tekneleri ve kürekleri aracılığı ile yapılan bir su sporudur. Tekneler tek ya da iki kişilik olabilir. Amatör olarak tatillerde ya da ülkemizde profesyonel olarak olimpik düzeyde yapılma şansı olan bir su sporudur. Açık Kanada Kanosu ya da Eskimo Kayığı olarak iki farklı kano tipi vardır. Yarışlar genellikle Açık Kanada Kanosu türünde yapılır. Ülkemizde kano sporu Terkos, İğneliada, Arnavutköy ve Olimpos’ta yapılabilir.

YELKEN: Su üzerinde yapılan bir diğer su sporu da yelken sporudur. Denizin durumu, rüzgar, dalga boyu ve akıntı gibi birçok dış faktörden etkilenir. Bu nedenle yüksek konsantrasyon düzeyi gerektirir. Ülkemizde Alaçatı, Bodrum, Gökova ve İstanbul sahilleri yelken sporu yapılabilen sahillerdir.

DALIŞ: Su sporları su yüzeyinde yapılabildiği gibi su altında da yapılabilir. Dalış bu sporlardan biridir. Ülkemizde de yaygın olarak ve sevilerek yapılan bir su sporudur. Aslında her insan suyun altını merak eder bu sporda bu meraktan doğmuştur. Ancak dalış amatör olarak bile basit temel eğitimi almadan yapılması uygun olmayan bir su sporudur. Dalış tüplü (serbest) ya da tüpsüz olarak yapılabilir. Tüplü dalışta deniz altında daha derin seviyelere inebilmek ve daha uzun süre kalabilmek mümkündür. Tüplü dalış tek başına yapılması tavsiye edilmeyen bir su sporudur. En az iki kişiyle dalış yapılması önerilir. Deniz altında karşılaşılabilecek güzellikleri görmek için ülkemizde Saros Körfezi, Bodrum ve Assos Körfezleri dalış için tercih edilen kıyılardır.

RÜZGAR SÖRFÜ: Sörf tahtası üzerinde bir yelken yardımı ile yapılan rüzgar sörfü oldukça eski bir su sporudur. Yelken kullanıldığı için rüzgar sörfü yapmak için büyük dalgaların olduğu kıyılara gerek yoktur. Bu nedenle daha yaygın olarak yapılabilir. Rüzgarın durumuna göre sörfün yönlendirildiği, hızının ayarlandığı bu su sporu için ülkemizde Alaçatı idealdir. Alaçatı’ya her yıl yurtdışından da pek çok insan rüzgar sörfü yapabilmek için gelmektedir.

RAFTİNG: Su sporları içinde adrenalin seviyesi en yüksek olanlarından biridir rafting. Takım halinde akıntısı yüksek nehirlerde özel donanımlı botlarla yapılır. Rafting yapabilmek için temel düzeyde de olsa mutlaka bir eğitim almak şarttır. Suyun hızı ve akış yönüyle birlikte botu kontrol altında tutarak devrilmemesini sağlamak raftingte temeldir. Ekipler en az 4 en fazla 12 kişiden oluşur. Farklı zorluk derecelerinde 6 parkur seviyesinden oluşur. Parkur seviyesini suyun derinliği, nehrin akış hızı, kayaları sıklığı gibi doğal faktörler belirler. Oluşabilecek yaralanmalara karşı koruyucu ekipman kullanılması zorunludur. Ülkemizde özellikle Artvin Çoruh Nehri ve Rize Fırtına Deresi bu alanda tercih edilen bölgelerdir.

SU TOPU: Su sporları içinde yine takım sporu olarak yapılan eğlenceli, seyri de zevkli bir diğer su sporudur. Su topu havuzda oynanır. Temel olarak hentbolu andırır. Yedişer kişiden oluşan iki takım arasında oynanır. 2 devreden oluşan oyunda oyuncular suyun içinde yüzerek, topla paslaşarak rakip takımın kalesine gol atmayı amaçlar. Fiziki dayanıklılık ve ileri derecede yüzme bilgisi gerektiren bir su sporudur.

Bir cevap yazın