Avokado Nerelerde Yetişmektedir?

Avokado nerede yetişir sorusu, meyvenin popüler olması ile birlikte son derece merak edilen bir konu haline geldi. Ejderha armudu ve Amerikan armudu isimleri ile bilinen avokado nerede yetişir, ağacı nerede yetişir, yetiştiriciliği nerede yapılır ve Türkiye’de nerede yetişir gibi soruların tamamına yanıt arayacağız. Ayrıca en çok üretimini yapan ülkeleri sıralayacağız. Sizi daha fazla bekletmeden buyurun avokado nerede yetişir konumuza başlayalım.

Arkeolojik kalıntılarda, avokadonun Meksika’da ortaya çıkmış olabileceği belirlenmiştir. Amerika kıtasının keşfinden sonra avokadonun yüksek besin değerinin öğrenilmesiyle birlikte, Amerikalı koloniler iklimsel olarak yetiştirilmesine uygun olan sömürgelere dağıtımına ve 1911 yılında ticari anlamda yetiştiriciliğine başlamıştır.

Günümüzde ise başlıca avokado üreticisi ülkelerin başını hala Meksika çekmektedir. Faydalarının ortaya çıkması ile birlikte yüksek tüketime sahip meyveler kategorisine girmiş ve birçok ülkede üretilmeye başlanmıştır. Ayrıca ilk başlarda ekonomik gelir düzeyi yüksek birçok Batı Avrupa ülkesine daha sonrada neredeyse tüm dünyaya ihraç edilmeye başlanmıştır.

Bu kadar fazla yayılmasının nedenlerini arasında: diğer besinler ile karşılaştırıldığında, enerji ve yağ içeriği bakımından oldukça üstün olması önemli bir yer tutar. Ayrıca katojenik diyet uygulayanlar için bu yüzden tercih edilmektedir.

Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı (USDA) verilerinde, avokadonun 100 gramı için kalori miktarı 160 kcal gibi bir değer görünmektedir. Türkiye Ulusal Gıda Kompozisyon Veri Tabanına göre ise 100 gramı için 143 kcal değere sahiptir.

Avokado Türkiye’de Nerede Yetişir?

Türkiye’de avokado nerede yetişir diye bakacak olursak, üretiminin yaklaşık % 75- 80’i Antalya’nın genelinde yapılmakla birlikte, Alanya ve Gazipaşa en fazla yetiştirilen ilçeleridir. Diğerleri ise % 15-20’lik bir paya sahip Mersin ve % 2-5’lik üretim payı olan Muğla ve Hatay illeridir.

Türkiye’de avokado yetiştiriciliğinin tarihi: yaygınlaştırılması amacıyla FAO aracılığıyla 1970’li yılların başında Kaliforniya’dan 4 çeşit (Fuerte, Hass, Bacon ve Zutano) getirtilmesi ile başlar. Bunlar Antalya, Dalaman, Alata, Adana ve İskenderun ekolojik koşullarında denemeye alınmıştır.

Yapılan araştırmalar sonucunda: yetiştiriciliğinde, Akdeniz sahil kuşağındaki bazı alanların oldukça uygun olduğu belirtilmiştir. Bu çalışmaların sonucu olarak, avokadonun başta Antalya olmak üzere Akdeniz sahil şeridinde, yetiştiriciliğinin yapılabileceği belirlenmiştir.

Türkiye’de ticari avokado yetiştiriciliğine çok yakın bir zamanda başlamış olmasına rağmen, gelişmeler oldukça umut vericidir. Ancak, bu konuda lider ülkelerin gelişmesi çok daha yüksek seviyededir. Türkiye’de gelişmenin yavaş olması bazı kültürel ve teknik problemlerin etkisinin neden olduğu düşünülmektedir. Türkiye’de avokado yetiştiriciliğinin yeterince gelişmemesinin sebepleri:

Türkiye’de meyve türü olarak çok yeni olması ve tanınması için etkili bir promosyon çalışmasının yapılmamış olması,

Avokadonun tüketimi konusunda halkın bilgi sahibi olmaması,

Avokadonun tadının bazı tüketicilerin damak zevkine hitap etmemesi ve tüketim alışkanlıklarına çok fazla uymaması,

İçerisinde yağ bulunan bir meyve olmasından dolayı, bazı tüketicilerde sağlıkla ilgili problemlere neden olacağı düşüncesi (kilo alma, kolesterolde artma),

Pazarda çok fazla ve her dönemde bulunmaması ve bulunan pazarlarda ise diğer meyve türleri göre çok yüksek fiyatla alıcı bulması,

Özel sektörün bu türün yetiştiriciliğine ve pazarlanmasına ilgi göstermemesi,

Avokadonun meyve özellikleri ve faydaları konusunda üreticilerin yeterince bilgi sahibi olmaması,

Ülkemizin tüketim pazarlarına olan yakınlığı ve uygun ekolojik koşulları düşünüldüğünde, avokado yetiştiriciliğinde geleceğinin umut verici olduğu düşünülmektedir. Bu yüzden mevcut bulunan sorunları ortadan kaldırmak için T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yoğun çalışmalar sürdürülmektedir.

Bir cevap yazın