Balık Hangi Aylarda Tüketilir ve Balık Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Balık Hangi Aylarda Tüketilir ve Balık Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her meyve ve sebzeyi mevsiminde tüketmek meyveleri daha lezzetli ve daha iyi yaparken, balığı da mevsiminde tüketmek çok önemlidir. Çünkü mevsiminde yenen meyve, sebzeler ve balıklar doğaldır. Hem lezzet bakımından hem de besleyicilik bakımından daha zengindir.

Doğal beslenmenin geride kaldığı bu dönemlerde bir çok meyve, sebze ve eti sürekli olarak her dönemde market ve pazarlarda bulmanız mümkün. Eski zamanlarda olduğu gibi sadece mevsimlerinde satılmıyor. İstediğiniz zamanda istediğini meyve, sebze ve eti bulabiliyorsunuz. Böyle olması ürünler katkı maddeleriyle dolu bir hale getiriyor.

Hastalıkların giderek arttığı bu zamanlarda yediklerimize ve içtiklerimize dikkat ederek beslenme konusunda bilinçli olmamız gerekiyor.

Hangi Mevsimde Hangi Balıkları Tüketmeliyiz?

Ocak ayında tüketmeniz gereken balıklar arasında palamut, çipura, istavrit, uskumru yer alıyor. Ayrıca kefal ve hamside oldukça lezzetlidir ocak ayında. Çipura da bol miktar da bulunur.

Şubat ayında tüketmeniz de fayda olan balık türleri ise yine çipura, somon, uskumru, palamut, dil balığı ve kalkan balığının da mevsiminin başlangıcıdır.

Mart ayında tüketmenizde fayda olan balık ürünleri ise kefal, kalkan ve levrek balıklarının en lezzetli zamanlarıdır.

Nisan ayında tüketilecek balıklarda en çok zirve gösteren balık kalkan balığıdır. Mercan, tekir, levrek ve çipura da bolca bulunur ve oldukça lezzetlidir bu ayda.

Mayıs ayında levrek, tekir, iskorpit, kılıç ve kırlangıç çokça bulunur ve oldukça lezzetlidir bu ayda.

Haziran ayında ise pek fazla balık çeşitliliği yoktur. Bu ayda dip balıkları yumurtalarını dökerler. Ama yine de mercan ve levrek bulabilirsiniz. Bu ay balık açısından verimsiz bir aydır.

Temmuz ayı sardalya bakımından zengindir. Sardalya mevsimi başlar ve ekim ayının sonuna kadar sardalyanın lezzeti devam etmektedir. Yine bu ayda tekir ve barbunya bulabilirsiniz.

Ağustos ayında ise çingene palamudunun mevsimi başlar. Sardalya, mercan ve kılıç yine lezzetli bir şekilde bulunabilir.

Eylül ayında tercih etmeniz gereken balıklarda sardalya ve kılıç balıkları var. Palamut eylül ayında büyümeye başlamıştır. Lüfer ve kırlangıç da bolca bulunabilir.

Ekim ayı içerisinde geçici balıklar Karadeniz’de beslenerek Marmara’ya dökülmeye başlar. Başta kılıç balığı, hamsi, sardalya, lüfer ve istavrit gibi balıkların miktarı bollaşır.

Kasım ayında ise torik mevsimidir. Piyasa oldukça lezzetli bir şekilde bulabilirsiniz. Diğer balıklar da eylül ve ekimdeki gibi lezzetlerini kasım ayında da korumaktadır.

Aralık ise tekir’in bol olduğu aydır. Hamsi ve çipurayı bolca bulabilirsiniz. Yine Aralık ayında palamut, torik, lüfer ve uskumru yağlı ve oldukça lezzetli bir şekilde marketlerde ve balıkçılarda bulabilirsiniz.

Gelelim balık konusunda diğer önemli konulardan biri olan balık alırken dikkat etmeniz gerekenlere; Balık alırken taze olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Balık Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Herkes tarafından bilinen ve sıkça dile gelen bir balığın taze olup olmadığını öğrenmek için balığın gözlerine bakmak. Taze bir balığa baktığınız zaman balığın yüzünde beni al gibisinden bir canlı ifade olması gerekir. Taze olan balığın gözleri canlı ve saydam bir şekildedir. Balığın gözlerinin canlılığını yitirmemiş bir şekilde olması gerekir.

Taze balıkların eti genellikle sert olmaktadır ve pulları parlak ve kolay bir şekilde kopmaz. Balığın derisi parlaktır.

Balık Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Taze balıkları suya bıraktığınızda dibe çökmektedir. Ağız kısmı genelde kapalıdır ve taze balıklar deniz kokar. Balıkların solungaçları kırmızı ve nemli bir şekildedir.

Bayat balıkların gözleri mat ve donuk olur. Bayat balıkların kırmızıdan ziyade kahverengiye dönmüştür. Bayat balıkların eti yumuşak olur. Üzerinize bastırdığınız da parmak iziniz kalır. Bayat balık, taze balığın aksine suyun altında kalır ve ağzı açılır.

Bayat balığın karın kısmı genellikle şişmiştir. Balık alırken deniz balığı almayı tercih edin. Kültür balığından ise deniz balıkları daha iyidir. Balıklar denizlerde daha doğal ortamlarda büyür.

Bir cevap yazın