Gastronomi Sanatıyla İlgilenenlerin Bilmesi Gereken Mutfak Terimleri

Gastronomi Sanatıyla İlgilenenlerin Bilmesi Gereken Mutfak Terimleri

Mutfakla aranız iyiyse ve yemek yapmak sizin için bir angarya değil de bir hobiyse ve mutfağa girerken seve seve girip yemek yapıyorsanız gastronomi sanatına ilginiz var demektir. Sizde yemek yaparken bir sanat eseri çıkartıyor gibi uğraşıyor ve lezzet ve sunumu için çalışıyorsanız gelin mutfak terimlerini, mutfakta kullanılan bu gastronomi terimlerini birlikte öğrenelim.

Bu yazımızda gastronomi alanında 15 terimle başlayacağız. Öncelikle terimlerin hepsinin Türkçe terim olmadığını söyleyelim.

Mutfakta Kullanılan 15 Terim

Mutfakta Kullanılan 15 Terim

1- Al Dente

Bir gıda ürününü dişe dokunur derecede yumuşayıncaya kadar pişirmektir. Pişirilen gıdanın biraz sert bir şekilde ve canlı kalması gerekmektedir. En çok makarnalar için kullanılmaktadır.

2- Au Lait

Genelde gastronomide ki mutfak terimleri fransızcadır. Au lait de fransızca bir kelimedir, sütlü anlamına gelmektedir.

3- Au Gratin

Ekmek kırığı, peynir yada sosa batırılarak fırında veya kızartılarak kahverengi hale getirilmiş yemek anlamına gelmektedir.

4- Bain Marie

Bu da bir çok kişi tarafından bilinen bain marie usulü genellikle çikolata eritmek için kullanılan bir yöntem. Sıcak su bulunan bir kabın üstüne başka bir kap oturtularak narin yiyeceklerin yumurta ve tereyağlı soslar ve çikolata eritmek için kullanılan yöntemdir.

5- Blanching/Blanchir

Meyve yada sebzeleri bir kaç saniyeliğine kaynayan suyun içine batırıp ardından çıkarıp soğuk suya batırarak ve suyu süzmek işlemine verilen addır.

6- Bisque

Püre edilen deniz ürünlerden yapılan ve kreması bol olan bir çorbadır.

7- Bouquet Garnie

Yapacağınız yemek ve soslarda kullanmak için lezzet vermek amacıyla hazırlanan baharat demetine verilen addır.

8- Cordon bleu

Bu terimde fransızca bir terimde fransızca da mavi kuşak anlamına gelen bu kelime gastronomide yemek yapımındaki yüksek kalite manasında kullanılır.

9- Caramelise/Caramélisé

Karamelize etme tekniğidir. Yemeğin içinde yer alan şekeri kahverengi olana dek yavaşça pişirme tekniğine verilen addır. En çok soğanları karamelize etmede kullanılır.

10- Crouton

Özellikle çorbaları ve salataları süslemek amacıyla ve lezzet katması için kullanılan bu yöntemle ufak parçalar şeklinde kesilmiş olan ekmek parçaları altın sarısı yada kahverengi bir renk alana kadar fırında kızartılmasıdır. Kıtır kıvamda ekmek demektir.

11- Marinade

Genelde etleri pişirmeden önce yumuşaması ve daha fazla lezzet katmak için soslu veya baharatlı bir sos içinde bekletme işlemidir.

12- Flambe

Yemek yaparken tavada pişirdiğiniz yemeğin içine döktükten sonra yemeğin alevlendirilme işlemine verilen addır.

13- Filet-Fillet

Etleri kemik ve derisinden ayırarak kesme işlemidir.

14- Glace/Glacé

Pastacılıkta kullanılan bu terim ince katman biçiminde şekerle veya şurupla kaplama işlemine verilen addır.

15- Glaze

Yapılan yemeklere mat bir görüntü vermek amacıyla yapılan işlemdir. Bu mat görünümü vermek için genelde çırpılmış yumurta, yumurta beyazı yada süt kullanılmaktadır.

Eğer bu tarz paylaşımları beğeniyorsanız yorumlarda fikrinizi bildirebilirsiniz ona göre bizde gastronomi ile ilgili yeni terimler paylaşmaya devam edebiliriz.

Bir cevap yazın