Birçok yerlerde satılan ballar çoğunlukla gerçek bal alakası olmayan ballardır. Çoğu bal tadına sahip şuruplardan oluşturulmuş içeriklerdir. Gerçek ve sahte bal arasındaki farkın tespiti için bazı yöntemler kullanılır.
Sahte Bal Nasıl Elde Edilir?
Sahte balın içeriği glikoz şurubundan oluşturulmaktadır. Glikoz şurup içeriğine bal aroması ve su ilave edilmesiyle sahte bal oluşturulur.
Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır?
Gerçek balı anlamak aslında çok zordur, iyi tahminde bulunmak için farklı yöntemler kullanabiliriz.
Kağıt havlu üzerine bir çay kaşığı bal dökün, sulandırılmış bal ise muhtemelen peçete tarafından emilecektir, gerçek bal emilmez. Bazı durumlarda sulandırılan bal da emilim olmamaktadır.
Etiketli bir ürün alıyorsanız, mutlaka etiketi kontrol ediniz. “Bal kodeksine uygundur” ibaresi bulunmalıdır. İçeriğinde glikoz görülürse bu ürünün kimyasal içeriğe sahip olduğunu göstergesidir.
Ilık suyun içine bir tatlı kaşığı bal koyunuz, Bal içerisinde şurup varsa suyun içinde eriyecektir. Fakat sahte ballar da bazı durumlarda aynı kalabilmektedir.
• Balın şekerlenmesi yani kristalleşmesi sahte bal olduğu anlamını taşımaz.
Bir parça pamuğu bala batıralım, sonra pamuğu yakalım eğer kolay şekilde yanarsa bal içeriğinde yüksek olasılıkla su yoktur.
Bazı iddia ve internet dolaşan bilgilere göre gerçek bal dökülürken saat istikametinde döner ya da bir tabağa konulduğunda üzerine su döküldüğünde altıgen şeklini aldığı iddia edilir. Fakat bilimsel kanıtı olmamasına karşı sahte balların da bu şekilde olabileceği bildirilmiştir.
Bir inanışa göre de karıncalar tatlı ve besin olan her şey ile ilgi duyarlar, fakat gerçek bala yaklaşmazlar.
Ev şartlarında bir balın gerçek olduğu anlamamız zordur ve asla %100 doğruluğu kanıtlanmaz.
Gerçek Bal Nasıl Olur?
Gerçek bal esans hafif kokuya sahiptir. Bal kesilirken veya bir kaba konduktan sonra açılırsa bu koku daha yoğun ortaya çıkmaktadır.
Gerçek ballar çok tatlı değildir, kendine özgü bir tada sahiptir. Glukoz katkılı ballar koyu kıvama sahip şerbet gibi tatlıdır.
Glikoz katkılı bal açık tona yakın ve beyaz renge sahiptir. Gerçek bal dış görünümü ceviz kabuğu rengine veya grinin ton rengine sahiptir.
Bir yemek kaşığına bal koyulup ateşe tutulduğunda gerçek bal oldukça akışkan bir kıvamdadır. Glikoz katkılı ballar kömürleşir ve yanmaktadır.
Glikoz katkılı ballar tadı düz ve tektir. Gerçek bal rayiha tadına sahip ve genizi yakmaktadır.
Sahte Bal Sağlığa Zararlı mıdır?
Gerçek baldan alınacak faydaları sahte baldan alamazsınız. Eğer ki içeriğine yabancı madde katılmadıysa sağlığa zararı olmadığı söylenmektedir.
Balın Faydaları Nelerdir?
Doğal enerji kaynağıdır.
• Ülser hastalığında kullanılabilir.
• Enfeksiyon ve yaraların iyileşmesine yardımcı olur.
• Öksürük kesici olarak da kullanılmaktadır.
• Antimikrobiyel veAntiseptik özelliğine sahiptir.
Gerçek Bal Testi (Katkısız)
Ateş Testi
Bir mum üzerine birkaç damla fitil üzerine damlatınız, sonrasında fitili yakmaya çalışın. Eğer mum yanmazsa su katkısı olduğunu, yanarsa katkı maddesi içermediğini göstermektedir.
Su Testi
Bir tatlı kaşığı balı bir bardak suyu içerisine koyarak 3-4 kez karıştıralım. Bal bir süre sonra çözülürse balın içeriğinde katkı maddesi olduğunu gösterir. Gerçek katkısız bal katılığını korumaktadır.