Gluten maddesi genellikle buğdayın içerisinde bulunmaktadır ve birtakım tahılların içerisinde de vardır. Gıda da kullanılıyor olan jelatinin en etkili bir diğer yolu olmaktadır. İçeriğindeki fazla miktarda bulunan elastikten ötürü hamurların içerisinde dayanık olma özelliği gösterilir.
Birtakım insanlara göre gluten aldığı zaman normal bir şekilde sindirim yolunda sindirilebilir. Fakat bazı durumlarda kişiler gluten olan besinleri sindiremeyebilir ve bu durumda kişilerde alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir ve bu durum bir rahatsızlıktır bu rahatsızlığın adı ise çölyak hastalığıdır. Gluten seri olarak değişik proteinleri içeren farklı bir sistemdir. Oluşan bu proteinler iki gruptan oluşur bu grup ise prolamin ve glutelindir. Prolaminlerin içeriğinde yer alan gliadin de çölyak rahatsızlığına sahip olan kişilerde glütenin hassas oluşunu ortaya çıkarmış olur. Bu hastalığı yaşayan kişiler içeriğinde gluten olan besin yediklerinde ince bağırsak yolunda bir deformasyon ortaya çıkar. İnce bağırsağın içinde bulunan ve emilimi sağlayan villi adı verilen yapı kaybolmaktadır. Alınan besinler villi olarak adlandırılan yapıdan ötürü kana geçmesi sağlanır.
Glutene hassas olan kişilerin duyarlılığı bir takım olaylarla belli olabilir onlardan bazıları ise kansızlıktır kişide karın ağrısı ortaya çıkar kilo verme gözlemlenir devamlı bir yorgunluk hali olur çok çabuk şekilde kırılmalar olur dışkılama yapıldığında ortaya yağ çıkar deri yüzeyinde karıncalanma ortaya çıkar kişinin derisinin rengi değişmeye uğrar. Gluten zararlarını gören çölyak hastalarının bir tedavisi yoktur.