Halk arasında şebboy olarak bilinen Cheiranthus cheiri, Brassicaceae (Cruciferae) familyasından bir çiçekli bitki türüdür. Bitki, özellikle Akdeniz bölgesi olmak üzere Avrupa’ya özgüdür ve dünya çapında yaygın olarak yetiştirilmektedir. Çoğunlukla bahçe bitkisi olarak yetiştirilir. Fars tıbbında (PM) yaygın bir tıbbi bitkidir, ancak modern tıpta popüler değildir. Şebboy, Ege şebboy, Ortak Şebboy, gele muurbloem, Handflower, Çok Yıllık Şebboy, Blister Ter, Çit Hardal ve Cheir’in şebboy bitkinin iyi bilinen isimlerinden bazılarıdır. Cins adı, sürüklemek anlamına gelen Yunanca Eryo kelimesinden gelmektedir. Özel bir sıfat, duvar çiçeklerinin küçük buketler halinde festivallere veya diğer etkinliklere elle taşındığı, Orta Çağ’dan kalma eski bir geleneğe atıfta bulunan Yunanca cheir kelimesinden gelir. Erysimum için yaygın olarak kullanılan adı Şebboy’dur, çünkü bunlar genellikle eski sur duvarlarında veya kayalıklarda görülür.
Bunun dışında ilginç olan bu bitkinin hala eski adı Cheiranthus adı altında satılıyor olmasıdır. Cheiranthus adı, el anlamına gelen Yunanca cheir ve çiçek anlamına gelen anthos kelimesinden gelir ve festivallerde çiçeklerin sıklıkla elde taşındığı bir orta çağ geleneğine atıfta bulunur. Türler daha önce Erysimum ve Cheiranthus olmak üzere iki cinse ayrılmıştır, ancak günümüzde Erysimum cinsi altında sınıflandırılmaktadır.
Bitki Tanımı
Şebboy Çiçeği Hakkında Bilinmesi GerekenlerŞebboy, normalde yaklaşık 12 ila 18 inç uzunluğunda ve 12 inç genişliğinde büyüyen bir bienal olarak yetiştirilen, dik, odun bazlı, yaprak dökmeyen, otsu çok yıllık bir bitkidir. Bitki, genellikle denize yakın alanlarda, uçurumlarda, eski duvarlarda ve kayalarda büyür. Hafif veya kumlu, orta tınılı ve ağır veya killi toprakları tercih sever. Bitki, uygun şekilde süzülmüş bir toprağa ihtiyaç duyarken, daha az besleyici madde içeren topraklarda da büyüyebilir. Bu bitki, ortak adı olan şebboyun anlamı gibi taş duvarlardaki küçük kumlu toprak ceplerinde yetişme kabiliyetiyle bilinir ve keskin toprak drenajını sevmektedir. Bitki odunsu kazık köküne sahiptir. Gövde dik, odunsu, yapraklı ve basit veya genellikle tabandan çok dallıdır. Tomentozlu, yıldız şeklinde dallı çatallı trikomlar şeklindedir.
Şebboy’un Yaprakları
Bazal yapraklar basit, yoğun gül şeklinde, doğrusal oblanceolate-dikdörtgen şeklindedir. Yaklaşık 40-90 mm uzunluğunda ve 4-10 mm genişliğindedir. Tabanı zayıflatılmış, kenar boşluğu tam veya hafif dentat, tepe noktası akut, sapçık çok kısadır. Cauline yaprakları, sürgüne doğru küçülen taban yapraklarına benzemektedir, dağılımı yoğundur.
Şebboy’un Çiçekleri
Çiçekler biseksüel, sarı ve parlak turuncu renktedir. Yaklaşık 2-2,5 cm, pedicel diktir ve yaklaşık 5-8 mm uzunluğundadır, hatta 15 mm uzunluğa kadar meyve vermektedir. Dört yapraklı, obovat-spatulat, taban kama şeklinde, kenar boşluğunun tamamı, apeks geniş veya alt kenar boşluğu, yaklaşık 18-22 mm uzunluğundadır. Ve 10-14 mm eninde, geniş kıskaçlıdır. Stamenler 6, tetradinamik, yaklaşık 9-14 mm uzunluğunda, lifleri basit, doğrusal-dikdörtgen, yaklaşık 3-4 mm uzunluğundadır. Yumurtalık üstün, doğrusal, elipsoid-silindiriktir, sapsız, bikarpellar, senkarpöz, tüylüdür. Çiçeklenme normalde Nisan ile Haziran arasında gerçekleşmektedir. Duvar çiçekleri soluk maviler, yeşiller, pembeler ve kremsi sarı rengindedir ancak daha sıcak kırmızılar, portakal rengi, sıcak pembeler ve altın sarısı olarak da görülebilir.
Şebboy’un Meyveleri
Hardal sınıfına ait diğer bitkilerde olduğu gibi, bu bitkilerin verimli çiçeklerine uzun, dar, tüylü ve ince şeklinde çok sayıda tohum dizilir. Doğrusal alt silindirik, dörtgen, hafif kavisli, latiseptat, yaklaşık 40-75 mm uzunluğunda ve 2.5-5 mm genişliğindedir. Tohumlar açık kahverengi, dikdörtgen-ovaldir, yaklaşık 3 mm uzunluğundadır ve ıslatıldığında zamklı bir yapı almaktadır.