Akne, veya genel bilinen adıyla sivilce nedir, neden çıkar ve nasıl geçer? gibi çok sorulan soruların yanıtlarını bir araya getirdik! Herkes tarafından genellikle “Sivilce” olarak bilinen akne, pek çok kişiyi etkileyen bir cilt problemidir. Genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkan bu cilt problemi, iyi bir cilt bakımı rutiniyle azaltılabileceği gibi, yoğun durumlarda doktor kontrolüne ve tedavisine de ihtiyaç duyabilir. “Sivilce neden olur?”, “Sivilce nasıl geçer?”, “Sivilce sıkma doğru mudur?”, “Sivilce izleri nasıl geçer?” gibi çok sık sorulan soruları ve yanıtlarını bir araya getirdik.
Editörün Notu: Eğer cildinde yoğun bir şekilde akne varsa, mutlaka uzman bir dermatoloğa görünmeli ve onun önerileri doğrultusunda bir sivilce tedavisi uygulamalısın. Evde sivilce kurutma yöntemleri gibi doğal yollara başvurmak cildinin için zararlı olabilir, cilt problemlerinin artmasına sebep olabilir.
Akne (Sivilce) Nedir?
Akne yani sivilce nedir? sorusuna genel olarak, cilt yüzeyinde meydana gelen iltihaplı oluşumlar şeklinde bir yanıt verilebilir. Fazla yağ üreten ciltlerde bu yağ, ölü deriler ciltten atılamayarak sivilceye dönüşebilir.
Kıl kökleri ve gözeneklerde biriken bu ölü deriler ve fazla yağ, bakterilerle buluştuğunda gözeneklerin tıkanmasına ve iltihaplı sivilcelerin ortaya çıkmasına neden olur. Bu sivilcelerin kimisi küçük, kimisi ise ağrılı ve büyük olabilir. Her durumda da sivilce tedavisi için bir dermatoloğa görünmenin önemini tekrar hatırlatalım.
Akne (Sivilce) Neden Çıkar?
Sivilce genellikle ergenlik döneminde, vücudun hormonal yapısının değişmesiyle birlikte ortaya çıkmaya başlar. Yağlı ciltlerde meydana gelen sivilceler, cilt iyi bir şekilde temizlenmediğinde bakterilerle bir araya geldiğinde gözenekleri tıkayarak sivilce oluşumuna neden olur. Ergenlik döneminin haricinde, yetişkinlerde de akne oluşumu görülebilmektedir.
Bunun dışında diğer sivilce nedenleri ise şu şekildedir:
Bazı ilaçların kullanımı
Sağlık problemleri
Cilt tipine uygun olmayan ürünlerin kullanımı
Çok şekerli gıdalar tüketmek
UV ışınları