Akne denilince aklına ergenlik aknesi gelmesi çok normal. Fakat günümüzde ergenlik aknesi kadar artık yetişkin aknesi de öne çıkıyor. Şehir hayatının getirdikleri özellikle kadın cildinde yetişkin aknesi olarak beliriyor. 20’li yaşlara geldiğinde akne ve sivilce probleminden kurtulacağını sanıyorsan, durum pek de öyle olmayabilir. 30’lu hatta 40’lu yaşlarda da akne oluşumu devam edebiliyor. Yetişkin aknesinin nedenlerini ve nasıl bakım yapılması gerektiğini anlatıyoruz.
Yetişkin aknesi nedir?
Yetişkin aknesi, özellikle yağlı ciltlerde görülen 20’li yaşlardan sonra ortaya çıkan cilt kusurlarıdır. Yetişkin aknelerinin sebepleri, ergenlik döneminde çıkanlardan farklı olabilir. Çevresel, tıbbi veya hormonal sebeplerden dolayı çıkan yetişkin akneleri, mutlaka yaşa ve cilt tipine uygun ürünlerle tedavi edilmeli.
Yetişkin sivilcelerinin aslında ergenlik döneminde çıkanlarla pek ilgisi olmaz. Yani ergenlik döneminde çok sivilce olduysa, bu ileriki yıllarda da yeniden sivilcelerin oluşacağı anlamına gelmiyor. Yetişkin akneleri kadınlarda hamilelik ve doğum sonrasında da meydana gelebilir.
Yetişkin aknesinin sebepleri nelerdir?
Yetişkin aknesinin en yaygın sebebi yağlı cilde sahip olmak ve cilt tipine uygun bakım yapmamak. Çünkü yetişkin yaşlara geldiğimizde hepimiz anti-aging cilt bakım ürünlerine yöneliyoruz ve cilt tipimize aldırmadan kırışıklık karşıtı kremleri kullanmaya başlıyoruz.
Yetişkinlik aknesinin sebeplerinden biri de hormonal değişimler olabilir. Regl döneminde beliren akneler, bazı kadınlarda menopoz dönemine kadar devam edebiliyor. Şehir hayatındaki hava kirliliği de gözeneklerin tıkanmasına ve ciltteki bakterilerin artmasına neden olabilir. Bu nedenle büyük şehirlerde yaşayanlar yetişkin aknesiyle daha sık karşılaşabiliyor.
Yetişkin döneminde çıkan aknelerin, ergenlik döneminde çıkanlarla ortak nedenleri de olabilir. Cilt bakımında yanlış ürünler kullanmak, stres ve ilaç kullanımı her yaşta yüzde akne problemini ortaya çıkarabilir.