Farkındalığa ulaşma yolunda meditasyonun önemini biliyor musun?
Tıpkı bedenimiz gibi zihnimizin de dinlenmeye ihtiyacı var. Meditasyon ise etkili bir zihin dinlendirme tekniği. Aynı zamanda derin bir şifa yöntemi ve tüm stres türlerine karşı etkili. Ayrıca verimlilik ve yaratıcılık artışı için de kullanılan önemli bir araç. Madem etkileri bu kadar yoğun bir teknikten bahsetmeye başladık, öyleyse biraz daha detaylandıralım. “Meditasyon ne demek?” öğrenmeye ne dersin?
Meditasyon Nedir?
Yaşamın hızlandığı bir çağ bu. Endişe ve korkular etrafımızı kuşatıyor. Uykusuzluk ve kronik sağlık sorunlarının temelinde stres mevcut. Meditasyon ise bedenin, zihnin ve ruhun eş zamanlı olarak yararlandığı bir şifa tekniği. Aynı zamanda dingin bir zihne kavuşmanın da ilk adımını oluşturuyor. Düzenli meditasyon yapmak, kişinin özgüvenini geliştiriyor.
Meditasyon Nasıl Yapılır?
Şu ana kadar hiç meditasyon yapmamış olabilirsin. Ancak hiçbir şey için geç değil. Meditasyon yapmak için zihnini boşaltmalısın. Bu sayede derin bir farkındalık evresine geçmek için hazır olacaksın. Ruhundan bilincine doğru bir aydınlanma süreci yaşanmalı. Peki bu ne demek? En temel tabiriyle zihnin arınmalı. Zihnini kirli bir cam gibi düşünebilirsin. Camı temizlediğinde ise her şey daha berrak. Böylece camın ötesindeki manzarayı doya doya seyretmek de oldukça keyifli.
Zihnin ötesine geçmek için zihnini susturman ve o anın içinde kalmayı denemen şart. Sonra gözlerini kapatıp en az 3 defa burundan ağır ve derin nefesler almalısın. Ağzından ağır bir şekilde nefes verdiğinde, zihnine bazı görüntüler gelebilir. Kendini tamamen boşlukta hissedebilirsin. Ancak sadece o farkındalığa odaklanmalısın. İdeal meditasyon, 15-30 dakika arası sürer. Bu süreçte tüm yüklerini ve negatif enerjini serbest bırakmalısın.
Meditasyonu sonlandırmaya karar verdiğin an kollarını havaya kaldırarak evrene kocaman bir gülümseme yollayabilirsin! Meditasyonun tek başına bir tedavi olarak düşünülmemesi gerektiğini de unutmamalısın.
Meditasyonun Faydaları Nelerdir?
Etkileri hayatımızın geniş bir alanına yayılan meditasyonu öğrendik. Peki bu tekniğin faydaları neler? Birlikte keşfetmeye devam edelim.
Stresi giderir. Kaygı, korku ve endişe gibi muhtelif hisleri önler.
İlişkilerin gelişmesine yardımcı olur. Kişinin kendine duyduğu saygıya katkıda bulunur.
Uyku kalitesini artırır. Fazla uyumak ya da uykuya dalamamak gibi sorunları ortadan kaldırır.
İç huzuru tesis eder. Hayata daha dingin bir perspektifle bakmayı kolaylaştırır.
Kan basıncını dengeler. Böylece yüksek tansiyonun inmesine yardımcı olur.
Yorgunluğu giderir. Daha canlı ve dinamik bir ruh hali, kişinin düşünce yapısını da yeniler.
Yargılayıcı tavırdan uzaklaşmayı sağlar. Kişilere ve durumlara karşı daha nesnel bakmayı kolaylaştırır.
Zihin ve beden arasındaki bağı güçlendirir.
Odaklanma yeteneğini artırır. Bu da iş ve okul başarısına olumlu yönde yansır.