Evlerde kalmaya devam ederken alışkanlıklarımız da yeniden şekilleniyor. 2020’de mevcut sistemin gerekliliklerini bir telaş bu yeni sürece adapte ettik. Şimdi ise süreklilik için detayların uyarlanmasıyla adeta kendimizi yeniden inşa etme zamanındayız. Fiziksel aktivite, beslenme, iş hayatı, hobiler, sosyallik derken hayatımızın tüm alanlarını gözden geçirmek ve iç dünyamızı gün yüzüne çıkartmak için güzel bir fırsat sunuyor hepimize bu dönem. Ya uzun bir süre daha böyle devam edeceksek? Bu durum, yaşam tarzlarımıza göre kimimiz için majör bir değişim olurken, kimimiz için kolay bir geçiş oluyor, hep beraber dönüşüyoruz. Hayat hepimize bu noktada yeni düzen inşaatımızın temeline farkındalıkla yakından bakma, kendimizle derinleşen bir bağ kurma olasılığı sunuyor. Gevşeyen yerleri sıkılaştırarak, güçlendirilmeye ihtiyaç duyulan alanları destekleyerek ve ihtiyaçlarımızı ekleyip, elenmesi gerekenleri geride bırakarak, sağlam bir içsel sistem ile yola devam etmek için göz ardı edemeyeceğim yaşam enerjimizin dengesinden bahsetmek istiyorum.
Zamanımız var. Dışarıdaki uyarıcılara odaklı zihinlerimizden, yaşam enerjimize duyarlı olmaya şimdi bolca zamanımız var. Hatta şimdi yeni alışkanlıklar inşa ederken yogaya çok daha fazla ihtiyacımız var.
Yoga; yaşam enerjimizi yani zihin beden nefes bütünlüğümüzü hatırlatan, yeniden keşfettiren organik, insani, kişiye özgü süreç. Ve daha da fazlası. Yüzyıllarca kopmaya devam ettiğimiz en basit ve en kompleks insan doğamıza geri dönerek, “an”da farkındalık, öz şefkat ve genişleyen bilincimizle teslimiyette, bize sunulan hayat hediyesi olan kozmik yaşam enerjisiyle birlik ve uyum içinde yaşama yolculuğu, sanatı ve bilimi.
Uzun lafın kısası, dönüşüm içinde yaşamsal enerjimiz (chi) de alışkanlıklarımızla dönüşüyor. Ör-neğin daha çok oturup, daha az hareket ediyorsak, tüm bedenimizi kesintisiz sarmalayan bağ dokularımızın içinden akan chi de durağanlaşıyor, düğümleniyor, birikiyor ya da azalıyor. Dengesi bozulan enerji akışı neticesinde sadece fiziksel kas ve eklem limitasyonları ve beden ağrıları artmıyor, yanısıra bütünlük içinde sinir sistemimiz, düşüncelerimiz ve psikolojimiz de etkileniyor. Girilen zihinsel alanlar ve isteksizlik, halsizlik, kronik bitkinlik ile chi adeta aşağı çekiliyor. Her yönden ağırlaşıyoruz, yaşama sevincimiz de düşmeye başlıyor. Oysa günlük olarak içsel sistemimizi restart vererek ayağa kaldırmak, her yeni güne varoluşsal coşkumuzla yeniden açılmak ve bunun sürekliliği mümkün. Sonsuz yaşam kaynağımızı dengeleyerek ve muhafaza ederek dışarıya bağlı olmayan içsel tutku ve haz içinde yaşamsal evimiz olan bedenlerimizde hafif ve özgür hissederek yaşamak kolayca mümkün.
Omurga sağlığı
Sabahları omurga boyunca akan chi’yi hareketlendirmek (yang yoga) enerjimizi açarak tüm bedenimize yayılır ve bizi güne hazırlar. Rahat ve kesintisiz bir uyku için yatmadan önce pasif esnetme hareketleri (yin yoga) gün içinde biriken enerjimizi temizleyerek sinir sistemini sakinleştirir, bizi derin bir gevşemeye davet eder.
Hareket ve hareketsizliğin dengesi
Hareket enerjimizin tüm bedendeki akışını sağlayarak hücreleri yeniler, kanı tazeler, durağanlaşan enerjiyi aktive ederek tüm bedene yayar, alt beden ile üst beden arasındaki enerji akışını dengeler. Bilinçli olarak hareketsiz kalarak uygulanan yoga pozları medite alan içinde, enerji kanallarını derinlemesine uyarır, enerji blokajlarını çözer.
Nefese döndüren bağlar
Nefes aksiyon ve teslimiyet arasındaki köprüdür adeta. Bedenin sol ve sağ tarafından dengeli aktığında eril ve dişil enerjimiz, tavırlarımız dengelenir. Nefes farkındalığı ile enerjimizin kaynağına bağlanırız. Tazelenen nefes ile zihnimiz ve tüm içsel dünyamız değişiverir.
Meditasyon ve dijital detoks
Tüm dikkatimizi ve duyularımızı içeriye yönlendirerek uygulanan şahit olma ve farkındalık meditasyonu mindfulness düzenli uygulandığında bizi kutsal bir dinleme alanına davet eder, zihinsel enerji birikimi azaltır ve dönüşür. Günlük rutinler içerisinde tüm dijitale es vererek bu alanı 5-10 dakika yaratmak, yaşam enerjimizi merkezde toplar.